Program Nová zelená úsporám chystá od září změny pro všechny zájemce!

Státní fond životního prostředí (SFŽP) našel způsob, jak více ulevit žadatelům. Je ale důležité zmínit, že finanční podmínky pro dotace se nemění.

Státní fond životního prostředí (SFŽP) našel způsob, jak více ulevit žadatelům. Je ale důležité zmínit, že finanční podmínky pro dotace se nemění.

Tak co je tedy nového, změní se dotace na fotovoltaiku?

SFŽP během posledního roku a půl obdržela více než 100 000 žádostí. Největší zájem byl o instalaci fotovoltaických panelů a tepelných čerpadel. Tento trend pokračuje i nadále. Fotovoltaická energetika zaznamenala meziroční nárůst přesahující 168 %. Díky tomuto programu došlo k úspoře 2,7 milionu tun CO2, což odpovídá přibližně 2,8 % celkových emisí v České republice.

Program NZÚ dosahuje nejlepších výsledků a zájem o dotace je tak velký, že došlo téměř k vyčerpání alokace programu Národního plánu obnovy a z tohoto důvodu bude financování programu nadále zajištěno prostřednictvím Modernizačního fondu, který disponuje finančním objemem ve výši 55 miliard Kč.

Toto je důvod, proč NZÚ ke dni 30.6.2023 ukončí příjem žádostí a opětovně je 1.9.2023 otevře. Od září na vás čekají jednodušší podmínky a program bude podporovat více domácností. NZÚ také představuje novinku, která se týká výměny plynových kotlů za elektrická tepelná čerpadla. Ano, hádáte správně, i v tomto případě budete moct využít dotace. Navíc, od září, bude poskytnuta možnost nízkopříjmovým rodinám čerpat zálohu nebo kombinovat dotaci a půjčku.

Nevíte si rady s vyřízením dotace?

Nevadí. V případě, že máte zájem o instalaci FVE s uplatněním dotace, nemusíte mít žádné obavy ze složitého procesu. Součástí našich služeb je také kompletní vyřízení dotace včetně veškeré dokumentace a podkladů.

Zdroj: ČFA