V roce 2023 očekáváme narůst prodeje elektrických vozidel o 35 %

Elektrická vozidla se stávájí trendem. Jaké jsou predikce pro vývoj prodeje? Studie ukazují následovné: očekáváme vysoký narůst a to až o 35 %.

Dle Mezinárodní agentury pro energetiku (IEA) se letos prodá více než 14 milionů elektrických vozidel, což představuje jedno z pěti nově prodaných aut. Nová zpráva od IEA uvádí, že letos narůst prodeje elektrických vozidel stoupne až o 35 %. IEA sdružuje 31 členských zemí, včetně České republiky, a 11 zemí přidružených, což představuje 75 % celosvětové poptávky po energii.

Predikce je následovná:

V dubnu IEA zveřejnila Globální výhled pro elektromobily, který předpovídá, že do konce roku bude prodáno více než 14 milionů elektrických vozidel, čímž se překoná rekordních 10 milionů prodaných v roce 2022.

Pokud se tato predikce potvrdí, znamenalo by to, že zhruba 20 % všech prodaných automobilů budou elektromobily. „Elektromobily jsou jedním z hnacích sil v nové globální energetické ekonomice, která se rychle rozvíjí“, uvedl v prohlášení výkonný ředitel IEA Faith Birol.

Pokud se tento trend bude opakovat v dalších letech, do roku 2030 bude potřeba o 5 milionů barelu ropy méně denně po celém světě. Automobily jsou jen první vlnou, brzy přijdou na řadu elektrické autobusy a nákladní vozy, dodal Birol.

Zdaleka nejlépe je na tom Čína: Podle zprávy se 60 % celosvětových prodejů elektromobilů v loňském roce uskutečnilo v Číně a v této zemi se vyrábí více než polovina všech vozidel s nulovými emisemi, která jsou dnes na silnicích. Na druhém místě je Evropa a na třetím USA.

IEA dále předpovídá, že do roku 2030 budou elektrická vozidla tvořit průměrně 60 % celkových prodejů vozidel.

Prodej elektromobilů v Česku vzrostl o 47 %

Meziroční nárůst prodeje elektromobilů v Česku vzrost o 47 %, v celé EU se loni prodalo o čtvrtinu čistě bateriově poháněných elektromobilů více než v roce 2021. Vojtěch Neduchal z MONETA Money Bank potvrzuje rostoucí zájem o elektromobily. Podle něj v loňském roce banka zaznamenala rekordní počet uzavřených úvěrových smluv pro elektromobily. Klienti projevují stále větší zájem o vozidla s udržitelným pohonem.

Zdroj: IEA, CzechTrade