Synergie mezi spotovým trhem a energetickým managementem: Optimalizace využití elektřiny

Zajímá vás, jak dosáhnout optimálního využití elektřiny a maximalizovat úspory?

Co je to spotový trh?

Spotový trh představuje prostor pro obchodování s elektřinou na základě okamžité dostupnosti. Na rozdíl od termínového trhu, kde se uzavírají dlouhodobé smlouvy s vysokou mírou jistoty plánování, spotový trh se zaměřuje na elektřinu, která je k dispozici v daném okamžiku. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako jsou větrné elektrárny, je ovlivněna proměnlivým počasím, což vede k výkyvům ve výrobě energií. Tyto fluktuace ovlivňují ceny elektřiny na spotovém trhu a vytvářejí dynamické tarify. Při správném využití těchto tarifů existuje obrovský potenciál pro úspory. Využitím inteligentního přístupu lze tyto tarify využít k dosažení významných úspor.

Co jsou dynamické ceny?

Dynamické ceny elektřiny na spotovém trhu jsou proměnlivé a často se mohou výrazně lišit. To otevírá prostor pro využití různých technologií a přístupů k energetickému managementu. Například řízení spínání spotřebičů, nabíjení elektromobilů. zvýšení návratnosti fotovoltaické elektrárny a optimalizace bateriových úložišť se mohou provádět s ohledem na aktuální spotové ceny.

Jak funguje energetický management?

Energetický management je soubor opatření, která slouží k dosažení požadovaného výkonu při minimalizaci spotřeby energie. Jeho hlavním zaměřením je zvýšení energetické efektivity a udržitelného snížení spotřeby energie, ať už v rámci domácností nebo podniků. V současném celosvětovém vývoji trhu se stále více klade důraz na problematiku energií, která se postupně stává stěžejním tématem zájmu a diskuzí.

Kdo získá výhody z dynamických tarifů za elektřinu?

Každý, kdo má doma automatizaci od Loxone a má zájem o nový funkční blok „Optimalizátor spotových cen“. Pokud máte doma Loxone a čerpáte energii z vlastní fotovoltaické elektrárny, nabízí se skvělá příležitost využití spotového trhu. Miniserver se totiž chytře stará o distribuci energie na základě výroby, potřeb a nastavených priorit. Hlavním cílem je dosáhnout optimálního využití vlastní energie, která obvykle pochází z fotovoltaického systému.

Jak je možné využít vývoj cen elektřiny v Loxone Configu a jaké možnosti nabízí nový funkční blok zvaný „Optimalizátor spotových cen“?

Do nové verze Loxone Config Public Beta 13.2 byl přidán blok „Optimalizátor spotových cen“, který sleduje cenové výkyvy na trhu a ušetří náklady. Tento funkční blok nabízí dvě nové funkce. První je ta, kdy se odběr energie automaticky aktivuje přesně v hodinách, kdy jsou ceny energií nejnižší.

Další funkcí tohoto bloku je to, že pokud jsou ceny energií momentálně vysoké, optimalizátor může pro tu danou chvíli vypnout spotřebiče s vysokou zátěží. A také vám umožní sledovat průměrnou cenu elektřiny.

V případě zájmu o tento nový funkční blok, který vám pomůže s lepším energetickým managementem, nás prosím kontaktujte.

Máte fotovoltaickou elektrárnu, a chcete využít spotových cen?

Efektivní využití spotových cen elektřiny má mnoho výhod. Pomáhá zvýšit návratnost fotovoltaických systémů tím, že umožňuje optimalizaci spotřeby elektřiny podle výroby. Díky této optimalizaci lze snížit náklady na elektřinu a zvýšit efektivitu celkové správy domu. Tyto inovace umožňují efektivní řízení spotřeby elektřiny, což může vést k úsporám a lepšímu využití dostupných zdrojů.

Takže ano, doporučujeme optimalizovat spotové ceny elektřiny a využít je jako součást strategie energetického managementu. Tento přístup přináší řadu výhod, zejména pokud se týká návratnosti investic do FVE, nabíjení elektromobilů a optimalizace spotřeby v domácnosti.

Pokud doma ještě svou fotovoltaickou elektrárnu nemáte, neváhejte se nám ozvat!

Chci fotovoltaickou elektrárnu!

Nemáte doma ještě Loxone?

Rádi vám pomůžeme. V rámci našich služeb nabízíme také kompletní instalaci chytré domácnosti Loxone a to i s případnou konfigurací Loxone systému s integrovanou fotovoltaikou a propojením na spotový trh. Naši odborníci v oblasti automatizace domácností vám pomohou s plánováním, návrhem a instalací systému, který naplňuje vaše individuální potřeby a přání. Jsme připraveni vám poskytnout komplexní podporu od začátku až do konce procesu implementace Loxone, abyste mohli co nejdříve začít využívat výhody chytrého a energeticky úsporného domova. Více se dozvíte zde.

Zdroj: LOXONE