Jak pomocí energetického managementu od Loxone můžete inteligentně ovládat bazén?

Inteligentní řízení bazénu nejenom šetří peníze, ale také zvyšuje komfort. Pokud vás zajímá jak pomocí Loxone a energetického managementu můžete řídit svůj bazén, tak jste tu správně.

Inteligentní řízení bazénu nejenom šetří peníze, ale také zvyšuje komfort. Pokud bazén vlastníte, určitě víte, že přináší radost, ale s radostí přichází i starosti. Je potřeba bazén i udržovat a efektivně nakládat s energií.

Rádi bychom vám představili výhody inteligentního ovládání bazénu pomocí Loxone.

Optimální doba pro filtrování: Jak dosáhnout nejlepších výsledků?

Důležitost pravidelné filtrace bazénové vody spočívá v jejím vlivu na kvalitu vody. Efektivní filtrace snižuje využití chemických prostředků, ptáte se, jak je to možné? Kvalitní filtrační technologie totiž zajistí odstranění suspendovaných částic a nežádoucích látek. To vám zajistí čistý bazén bez zákalu.

Jak umístit filtraci, aby byla co nejúčinnější?

Všechna voda v bazénu by měla protékat filtračním procesem. Nejlepší řešení je umístit sání (skimmer) a vratnou trysku na opačné strany bazénu. Filtrační čerpadla nemusí být neustále v provozu. Filtrace se může zapnout pouze v době, kdy je energie levná, nebo dokonce zdarma (v případě, že vlastníte fotovoltaickou elektrárnu a ta vyrábí dostatek vlastní elektřiny). A právě díky inteligentnímu řízení Loxone lze optimalizovat dobu provozu filtračních čerpadel a dosáhnout úspor energie. Doba provozu filtru se automaticky přizpůsobuje teplotě vody. Takhle se dá dosáhnout minimální spotřeby energie.

Jednou z významných vlastností inteligentního řízení bazénu je automatický zpětný proplach. Nemusíte nic nastavovat manuálně, vše je plně automatizované, abyste si mohli užívat klidu na lehátku. Inteligentní řídící jednotka automaticky monitoruje stav filtru a v případě potřeby provádí zpětný proplach sítka, aniž byste o tom museli vědět. Samozřejmě, je také možnost nastavení pravidelných intervalů proplachu nebo možnost spustit proplach dodatečně kdykoliv.

Co když klesne hladina bazénu?

V případě, že hladina bazénu klesne, chytrý bazén je vybaven automatickým dopouštěním vody. Systém bazénu pravidelně kontroluje hladinu vody jednou za noc a v případě potřeby automaticky doplňuje bazén. Kromě toho systém pečlivě zaznamenává, kdy se kohoutek zapne, a na konci roku máte díky statistikám přesný přehled o spotřebě vody ve vašem bazénu.

Může i osvětlení bazénu být automatické?

Ano! I tuto funkci Loxone nabízí. Už nebudete potřebovat klasický ovladač na zapínání a vypínání, inteligentní systém se postará o osvětlení automaticky. Svítí pouze tehdy, kdy je to potřeba a tím šetří energie.

Za tím vším stojí Loxone AquaStar Air, 6cestný nejmodernější zpětný ventil, jaké funkce tedy nabízí?

  • Filtrace: Ventil odebírá vodu z bazénu a přivádí ji do filtru, kde se zachytávají částice nečistot, čistá voda je poté vrácena zpět do bazénu.
  • Automatický zpětný proplach: Tento proces vyplavuje zachycené nečistoty z filtru. Zpětným propláchnutím se odstraňují veškeré nežádoucí částice.
  • Čistící výplach: Po zpětném propláchnutí je důležité zajistit, že nečistoty se nevrátí zpět do bazénu. Čistící výplach směřuje tyto nečistoty do odpadního systému, aby byly úplně odstraněny.
  • Cirkulace: Tato funkce umožňuje systému obejít filtr a přímo pumpovat vodu zpět do bazénu. To udržuje vodu v pohybu a umožňuje lepší rozložení přidaných chemikálií.
  • Vypouštění: Tato funkce umožňuje vypustit vodu z bazénu v případě větších problémů, nebo na konci koupací sezony.
  • Zavřeno: V tomto režimu jsou všechny průchody ventilu uzavřeny. Tato možnost je zejména při přechodu bazénu do režimu hibernace vhodná k prevenci jeho poškození.

AquaStar Air je také dále vybaven 1-Wire rozhraním, které umožňuje vyčítání teploty vody pomocí kompatibilního teplotního čidla, integrovanými výstupy, které zvládnou ovládat různá zařízení, jako je například osvětlení a protiproudový systém, integrovanými vstupy, díky kterým můžete sledovat hladinu vody. Součástí je také již dříve zmiňované filtrační čerpadlo a vypouštěcí ventil, a další výhodou je plné připojení k aplikaci, kde získáte veškerá data bazénu.