Mýty o podlahovém topení

Nejčastější mýty o podlahovém topení, jaká je vlastně pravda?

Podlahové topení je jednou z moderních a efektivních forem vytápění, která získává stále větší popularitu. S tímto vzrůstajícím zájmem se však často objevují i různé mýty o podlahovém topení.

Je důležité rozlišovat mezi skutečností a dezinformacemi, abychom získali jasný obraz o tomto způsobu vytápění a mohli se co nejlépe rozhodnout.

V tomto článku se podíváme na některá klíčová fakta a mýty týkající se podlahového topení a objasníme, co je pravda a co je pouze nepravdivá domněnka.

Mýtus č. 1 - Podlahové topení nelze regulovat

Jedním z nejčastějších mýtu je to, že podlahové vytápění nelze regulovat. Nicméně, tato představa je založena spíše na neznalosti než na skutečnosti. Skutečnost je taková, že moderní systémy podlahového vytápění umožňují regulaci teploty a poskytují uživatelům kontrolu nad prostředím, ve kterém žijí

Existuje celá řada technologií a regulátorů, které umožňují nastavit požadovanou teplotu v jednotlivých místnostech s podlahovým topením. Například termostaty s programovatelnými funkcemi umožňují nastavení teploty v různých časech dne, ale nejsou tak spolehlivé, nešetří energii, termostat musí být v každé místnosti a vše nastavujete manuálně. Proto existuje i tzv. inteligentní regulace, která se o vše postará za vás.

Inteligentní regulace Loxone se zásadně liší od běžného termostatu. Je precizní, schopná regulovat různé typy vytápění a disponuje řadou funkcí, které usnadňují váš život. Hlavním cílem inteligentní regulace podlahového topení je poskytnout uživatelům kompletní kontrolu nad teplotou v jednotlivých místnostech a zároveň minimalizovat energetickou spotřebu. Systém dokáže přesně sledovat teplotní podmínky a automaticky přizpůsobit vytápění podle aktuálních potřeb a preferencí uživatele.

Navíc, Loxone hlídá teplotu i přímo v podlaze, narozdíl od termostatu, který hlídá teplotu pouze vzduchu. Tím šetří náklady a energii.

Loxone ví, kdy začít chladit nebo topit tak, aby vás vždy přivítal příjemnou teplotou. Zohledňuje přitom i venkovní teplotu, a šetří tak nejen vaše náklady, ale i životní prostředí.
V době, kdy jste například v práci, se dům přepne do úsporného režimu. Šetří tak maximálně energii a čeká na váš návrat, kdy vás opět přivítá příjemnou teplotou

Důležité je také správné nastavení systému podlahového vytápění při jeho instalaci. Dodržování doporučených parametrů a používání vhodných materiálů umožní efektivní regulaci teploty a přizpůsobení se individuálním preferencím uživatele.

Je třeba si uvědomit, že podlahové vytápění je systém, který pracuje na principu postupného vyzařování tepla do prostoru. S vhodnou regulací a správným nastavením systému je možné dosáhnout přesného a pohodlného řízení teploty v místnosti. Moderní technologie a správné nastavení umožňují uživatelům plnou kontrolu nad teplotou ve svém domě, což přináší nejen komfort, ale také úsporu energie.

Mýtus č.2 - Podlahové topení víří prach, a tak není vhodné pro alergiky

Přenos tepla u podlahového vytápění převážně probíhá sáláním, kdy se teplo šíří z podlahy a ohřívá nejprve pevné předměty v místnosti a postupně se prohřívá vzduch. Tento způsob přenosu tepla nevyžaduje výrazné proudění vzduchu, a proto je množství vířícího prachu při podlahovém topení nižší než při použití klasických radiátorů. Každý člověk vnímá pocit tepla nebo chladu individuálně, a proto i přesné číselné údaje nedokáží přesně určit, zda bude v místnosti teplo či nikoli. Každý má jinou citlivost na teplotu vzduchu, a tak například 20 °C může být pro někoho chladno, zatímco pro jiného dostatečně teplo.

Mýtus č. 3 - Teplota bude ve všech místnostech stejná

S moderními systémy pomocí podlahového topení lze dosáhnout jiné teploty v každé místnosti, a pokud se rozhodnete si místo termostatu pořídit Loxone, tak se s tímto mýtem nikdy nesetkáte v praxi, protože inteligentní regulace dokáže nastavit teplotu v každé místnosti jinou.

Tip pro vás: Chcete topit podlahovým topením? HEATFOLIE je nejlepším řešením a ano, dá se řídit jak termostatem, tak inteligentní regulací Loxone.

Rezervujte si termín