Jak spolupracuje Loxone s fotovoltaikou? Proč je energetický management důležitý?

Naskočte na vlnu zelené energie a zjistěte více o energetickém managementu.

Domácnosti i podniky naskakují na vlnu zelené energie a o fotovoltaické systémy je čím dál tím větší zájem. Ale fotovoltaické systémy jsou dobré jen natolik, nakolik je dobrý jejich energetický management.

Systém, který dokáže přebytky podle potřeby přerozdělit

Energetický management má na starosti hospodaření s přebytečnou energií, kterou vyrobila vaše fotovoltaika. V ideálním případě by to znamenalo minimální nákupy energie z distribuční sítě. Energii je potřebné využít právě v okamžiku, kdy je jí přebytek, a od toho je tu energetický management Loxone.

Tento funkční blok dokáže ovládat až 12 zařízení a pokud FVE vyrábí více, než je aktuální spotřeba, energetický manager bude spínat zařízení podle nastavené priority. Samozřejmě, v situaci, kdy je potřeba zařízení pustit okamžitě, bez ohledu na přebytky energie, Loxone může spustit zařízení přímým vstupem na bloku.

Jak to tedy funguje?

Do bloku můžete přidat zařízení, která se automaticky mají spínat, každé z nich má prioritu od 1 do 12, přičemž 1 má nejvyšší prioritu a 12 je ta nejnižší. Jakmile vznikne přebytek energie, energetický manager zapne co nejvíc zařízení, začínající s největší prioritou. Jakmile přebytek energie už není, zařízení se opět vypnou. Ta zařízení, která naplní minimální dobu provozu už se znovu nespustí, aby dala šanci i ostatním zařízením s nižší prioritou.

Minimální doba provozu nám říká, že dané zařízení musí každý den běžet po nastavenou dobu. Doba provozu se přitom musí stihnout do západu slunce, nebo do jiného nastaveného času. Nebojte se, zařízení budou normálně fungovat i bez přebytků energie, spínací výkon potom určuje, jak velký přebytek je nutný pro zapnutí daného zařízení, takže se nikdy nestane, že by vám něco nefungovalo. Pokud ráno naplníte pračku, pokojně ji můžete nechat tak, dokud ji energetický manager sám v průběhu dne nezapne sám.

Můžu vše ovládat i manuálně?

Ano můžete. Zařízení dokáže i ignorovat tzv. minimální pracovní cyklus.

Energetický management budov je vždy velmi specifický a je potřeba ho upravit daným podmínkám, od toho jsme tu my, experti a partneři Loxone a rádi vám pomůžeme ušetřit náklady na energie.

Efektivní využití energie

Loxone vám nabídne nejen funkční elektrárnu, ale také komplexní systém pro efektivní energie. Optimalizací vlastní spotřeby a vyčítáním spotových cen, Loxone umožňuje významné úspory energie a tím pádem i nákladů. A pokud se rozhodnete i pro nabíječku Teltocharge, získáte optimální řešení pro váš elektromobil a chytré nabíjení z přebytků FVE.

Jaké střídače Loxone podporuje?

Loxone nabízí potřebné produkty i software a podporuje všechny běžné výrobce střídačů, jako je například Victron, Solax nebo Solaredge. Instalací Miniserveru od Loxone se připravíte na budoucnost. Protože Miniserver nabízí i spoustu jiných funkcí chytré domácnosti a umožní vám ušetřit ještě více.

S energetickým managementem můžete měřit a analyzovat energetické požadavky vašeho domova. Systém identifikuje zařízení, která spotřebovávají více energie, než je nutné a vypne je, když bude potřeba. S Loxone získáte přehled o spotřebě a díky tomu budete moct učinit chytrá rozhodnutí.

Tento chytrý systém se zaměřuje i na snížení základního zatížení, tedy energii, který udržuje váš domov v chodu každý den. Identifikuje všechny příležitosti, kterými můžete ušetřit energie. Každý watt, který ušetříte, vám vrátí desítky korun.

Pokud již fotovoltaiku máte a ptáte se, proč byste si měli pořídit Loxone, odpověď je jednoduchá. Vyčítání spotových cen – Miniserver přesune spotřebu energie do doby, kdy je energie nejlevější a také identifikuje nejlepší dobu provozu pro zařízení s vysokou energetickou náročností. Každý budova je jedinečná, ale my vás rádi provedeme celým procesem a zajistíme, abyste maximalizovali své úspory.