Jaké jsou výhody podlahového topení? Máme pro vás odpověď

Přemýšlíte nad pořízením podlahového topení, ale nevíte, jaké výhody vám to přinese?

Existuje několik způsobů, jak v současné době vytápět. Mezi nejmodernější a oblíbené způsoby patří podlahové topení, které je instalováno hlavně v novostavbách nebo při rekonstrukcích.

Podlahové vytápění patří k takzvaným nízkoteplotním vytápěcím systémům, proto ho přirozeně řadíme k dnešnímu standardu při instalacích do nízkoenergetických domů. Při konvenčním vytápění (radiátorové, konvektorové) předává topné těleso své teplo okolnímu vzduchu, který pak předává teplo stěnám obytného prostoru. Vzhledem k tomu platí, že teplota vzduchu v místnosti je vyšší, než je samotná teplota stěn. V místnostech tak vzniká zvýšené proudění (zvýšená prašnost) vzduchu a samozřejmě i značný rozdíl teplot vzduchu pod stropem a u podlahy.

Na rozdíl od konvenčního vytápění je podlahové vytápění charakteristické rovnoměrným rozložením teploty, a tím i značně menším prouděním vzduchu (to představuje zároveň i nižší prašnost). Podlahové vytápění se vyznačuje sálavou složkou, kterou dochází k ohřívání okolních stěn. Od stěn se následně ohřívá vzduch, čímž se zachová i optimální relativní vlhkost vzduchu.

Optimální vlhkost vzduchu je v rozmezí od 45 do 55 %

U podlahového vytápění, vzhledem k jeho nízké teplotě, se vzduch nevysušuje (což má příznivý vliv na dýchací cesty), jako je tomu u radiátorů (způsobeno vysokou teplotou vody v radiátorech), kde častokrát klesá pod 40 %. Jelikož se jedná o nízkoteplotní vytápěcí systém, povrchová teplota podlahy je poměrně nízká, standardně od 22 do 25 °C tak, tak dosáhnete komfortní teploty vzduchu.

Různá teplota v různých místnostech

V místnostech s dlouhodobým pobytem osob, např. obývací pokoj, může být z hlediska hygienických norem teplota povrchu podlahy maximálně 29 °C. V místnostech s krátkodobým pobytem osob, např. v koupelně, může být teplota povrchu podlahy až 35 °C.

Už žádný prach

Prach, který se často usazuje na radiátorech, tady také nehrozí, protože podlahové topení se vyznačuje minimálním vířením prachu. To usnadňuje údržbu a zajišťuje lepší hygienu v místnosti. Někteří lidé se obávají, že podlahové topení nepostačuje k dostatečnému vytápění místnosti kvůli nízké teplotě podlahy. Tato obava je však neopodstatněná, protože podlahové vytápění má velkou vytápěcí plochu, což umožňuje efektivní rozložení tepla po celé místnosti. Jedná se tudíž o ideální volbu pro alergiky a astmatiky, jelikož minimální víření prachu a optimální vlhkost v místnosti přispívají k lepšímu a zdravějšímu prostředí.

Úspora nákladů

Podlahové topení je nízkoteplotní systém, který pracuje s teplotami podstatně nižšími než klasické radiátory. Díky tomu nejenže zajišťuje potřebné teplo, ale přináší také úsporu nákladů na vytápění. Sálavé teplo, které generuje podlahové topení, má ještě další výhody. Ohřívá pevné předměty v místnosti, a teprve poté je teplo přenášeno vzduchem, což zajišťuje rovnoměrné rozložení teploty.

A to vše bez údržby

Jedním z dalších přínosů podlahového vytápění je jeho bezúdržbovost. Díky tomu nemusíte vyhazovat peníze na časté opravy, údržbu a revize. Navíc, pokud je podlaha vybavena akumulačními vlastnostmi, udrží si teplo ještě několik hodin po odstavení zdroje tepla.

Co se týče podlahových materiálů, naše podlahové topení lze instalovat prakticky pod všechny druhy podlah. Je však důležité vyhnout se instalaci pod koberce, protože by to mohlo omezit přenos tepla do místnosti. Naopak keramická dlažba nebo vinyl jsou skvělými volbami, protože mají vynikající tepelnou vodivost.

Jaké jsou tedy hlavní výhody?

  • Estetický vzhled a úspora místa díky absenci radiátorů.
  • Rovnoměrné rozložení tepla po celé ploše podlahy.
  • Úspora energie díky nízkoteplotnímu provozu.
  • Hygienické a bezprašné prostředí.
  • Příjemný pocit chůze po teplé podlaze.

Rezervujte si termín