Francie – země na pokraji státního blackoutu?

V roce 2022, během parného léta, se Francie ocitla na pokraji celostátního blackoutu. Jaká byla příčina přetížení elektrické sítě a jak může být Loxone v této situaci nápomocný se dozvíte níže.

V roce 2022, během parného léta, se Francie ocitla na pokraji celostátního blackoutu. Neobvykle vysoké teploty vyvolaly masivní provoz klimatizací, což přetížilo elektrickou síť a zemi přivedlo na pokraj energetické krize. S inteligentním řízením spotřeby energie a automatizací by k tomu nedošlo. Jaká byla příčina přetížení elektrické sítě a jak může být Loxone v této situaci nápomocný se dozvíte níže. 

Nezbytnost ochlazování během léta

S rostoucími teplotami se klimatizace staly běžnou součástí života nejenom ve Francii ale i v mnoha dalších zemích. Spousta domácností, kanceláří a hotelů spoléhá na tyto zařízení, aby udržely příjemnou teplotu v horkých dnech. Nicméně, tento nárůst poptávky po elektřině vytváří zátěž na elektrické síti.

Téměř nebezpečná zátěž elektrické sítě

V roce 2022 se Francie ocitla na pokraji celostátního blackoutu, když všechny klimatizace v zemi běžely téměř současně. Elektrická síť byla vystavena enormnímu nárůstu poptávky po elektřině, což ji přivedlo k hranici svých možností. Přetížení elektrické sítě ohrožovalo nejen stabilitu napájení domácností, ale také průmyslových podniků, což mělo potenciál způsobit škody v celé ekonomice. 

Inteligentní energetické řízení jako klíčové řešení

Aby se podobným situacím v budoucnu předešlo, je nezbytné investovat do inteligentního energetického řízení. Moderní technologie a automatizace umožňují optimalizaci spotřeby energie a efektivní využívání dostupných zdrojů. S pomocí chytrých algoritmů by mohly být klimatizace řízeny tak, aby pracovaly synchronizovaně s dobou největšího výkonu obnovitelných zdrojů elektřiny. 

Úloha automatizace v budovách

Automatizace hraje klíčovou roli v optimalizaci spotřeby energie. Systémy, jako je Loxone, umožňují sledování energetických toků v budovách a poskytují inteligentní řízení různých elektrických zařízení. To zahrnuje klimatizace, osvětlení a další spotřebiče, které mohou být efektivně řízeny na základě reálných potřeb uživatelů.

Snížení nákladů a ochrana životního prostředí

Implementace inteligentního energetického řízení by měla dlouhodobý pozitivní dopad nejen na energetickou stabilitu, ale i na peněženky obyvatel Francie. Snížená spotřeba energie by vedla k menším nákladům na elektřinu, což by se projevilo na úsporách domácností i firem. Navíc by to mělo pozitivní vliv na životní prostředí, snížilo by se množství emisí skleníkových plynů, a tím by se přispělo k boji proti klimatickým změnám.

Loxone v praxi

Nejideálnější řešení by bylo následovné: Klimatizace by běžely intenzivně v době, kdy fotovoltaika vyrábí dostatek vlastní energie a ve vymezených provozních časech po zbytek dne. Neběžely by celý den ale jen krátce, než bude potřeba místnost ochladit. 

Loxone umožňuje úplné řízení energetického managementu, což zahrnuje i spolupráci mezi klimatizací a stíněním. Elektrické žaluzie efektivně regulují teplotu v místnosti, blokující přímé sluneční záření. Loxone inteligentně rozhoduje, jak nejlépe využít dostupné technologie a optimalizovat teplotu, individuálně pro každou místnost.

Chytré stínící systémy, automaticky reagují na sluneční svit a přizpůsobují stínění tak, aby udržely ideální teplotu uvnitř domu. To má za následek zabránění přehřívání místností a snížení potřeby klimatizace. Navíc, Loxone může snadno ovládat okenice nebo otevírat okna na základě teploty, vlhkosti a času. Tento pečlivě promyšlený systém pasivního větrání umožňuje průtok chladnějšího vzduchu přes dům, což vede ke snížení teploty a zlepšení celkového komfortu uvnitř domu.

Hotelové pokoje či kanceláře jsou často klimatizovány, chlazeny nebo vytápěny po celý den, a to i s otevřenými okny, to se s Loxone nestane. Systém nabízí optimální řešení inteligentního energetického managementu pro každou budovu. Spotřebu energie můžete díky centrálnímu řízení sledovat v reálném čase a Loxone pohlídá, aby nedošlo k přetížení sítě. 

Letní dny a rostoucí poptávka po klimatizaci představují výzvu pro energetickou stabilitu Francie. Ačkoli se letní blackout v roce 2022 nestal, země byla na pokraji celostátní krize. Chytré technologie a inteligentní energetické řízení představují klíčové řešení pro prevenci budoucích problémů. Investice do automatizovaných systémů a chytrých řešení mohou nést významný přínos pro udržitelnost energetického sektoru a ochranu životního prostředí. 

A pokud se nechcete v podobné situaci ocitnout, neváhejte nás kontaktovat, my se o celý energetický management ve vaší budově postaráme a zajistíme, aby k přetížení nikdy nedošlo.


Kontaktujte nás