Vyplatí se investovat do baterie při pořízení fotovoltaické elektrárny?

Chcete si pořídit fotovoltaickou elektrárnu, ale nevíte, jestli se investice do baterie vyplatí? Připravili jsme pro vás pár důvodů, proč je investice výhodná.

Zájem o fotovoltaické systémy v České republice stále roste a s tím roste i množství dotazů lidí, kteří uvažují o tomto zeleném zdroji energie. Jedním z klíčových témat je otázka, jaký přínos přinese rozhodnutí pořídit si baterii pro fotovoltaickou elektrárnu.

 Existuje několik klíčových výhod fotovoltaického systému s akumulací do baterie

  • Maximální využití vyrobené elektřiny: S baterií pro solární systém můžete využít až 99 % vyrobené elektřiny, což vede k efektivnějšímu využití solární energie.
  • Vyšší státní dotace: Pořízení baterie k fotovoltaickému systému vám může zajistit vyšší státní dotaci na fotovoltaiku.
  • Nezávislost na distribuční síti: S vlastní baterií budete žít téměř nezávisle na distribuční síti, což vás učiní méně závislými na dodávkách elektřiny.
  • Flexibilita čerpání energie: Díky baterii budete moci čerpat energii z fotovoltaického systému kdykoli během dne i noci, což vám dává větší svobodu.
  • Automatický a bezúdržbový systém: Bateriový solární systém je plně automatický, bezúdržbový a nezávislý, což vám usnadní jeho správu.
  • Zajištění elektřiny při výpadcích sítě: Baterie vám poskytne jistotu, že budete mít elektřinu i v případě výpadku v distribuční síti.

Výkyvy počasí a střídání dne a noci

Další výhodou fotovoltaického systému s baterií je vyrovnání výkyvů počasí a střídání dne a noci. Fotovoltaické panely vyrábějí elektřinu různou intenzitou v závislosti na slunečním svitu, a baterie umožňuje ukládat přebytečnou energii pro pozdější využití.

Návratnost

Investice do fotovoltaického systému s baterií také nabízí rychlejší návratnost. Díky vyšší úspoře elektřiny může být návratnost investice do fotovoltaiky s baterií dosažena v rozmezí 2 až 7 let, což je atraktivním faktorem pro potenciální investory. Průměrná cena fotovoltaického systému pro rodinný dům se momentálně pohybuje mezi 400 000 a 500 000 Kč, cena baterie pro fotovoltaiku s kapacitou 3,55 kWh je přibližně 35 000 Kč.

Soběstačnost

S baterií pro fotovoltaický systém dosáhnete větší soběstačnosti. Správné nastavení fotovoltaické elektrárny s akumulací do baterie umožňuje využívat veškerou vyrobenou energii ve vašem domě, což snižuje závislost na dodávkách elektřiny z distribuční sítě.

Je ale důležité si uvědomit, že baterie pro solární systémy slouží spíše k vyrovnávání denní spotřeby, nikoli k dlouhodobému ukládání energie. Nastřádaná elektřina v lithiových bateriích běžně slouží k pokrytí spotřeby v krátkém časovém horizontu.

Baterie a její uložení

Baterie pro fotovoltaiku se umísťuje do bateriových boxů. Tyto boxy jsou často umisťovány blízko domovních jističů, například v technických místnostech, chodbách nebo garážích. Ovšem není nutné tyto prostory zvlášť odvětrávat. Stačí, když baterii umístíte do stabilního prostředí, kde teploty se drží v rozmezí 10–45 °C a nedochází ke kontaktu s hořlavými materiály nebo vlhkostí.

Princip ukládání energie

Princip fungování solárního systému s baterií je relativně jednoduchý. Energie z fotovoltaických panelů proudí dvěma kabely do střídače, který přeměňuje stejnosměrný proud na střídavý proud, který je vhodný pro spotřebiče v domácnosti. Tento střídač je propojen s fotovoltaickou baterií, do které se automaticky ukládá nepotřebná energie pro pozdější využití.

Investice do baterie pro fotovoltaickou elektrárnu může přinést mnoho výhod, jako je zvýšení soběstačnosti, maximální využití vyrobené energie a rychlejší návratnost investice. Správně navržený solární systém s baterií může poskytnout uživatelům spolehlivý zdroj elektřiny a snížit jejich závislost na venkovní síti.