Jaké střechy jsou vhodné pro umístění solárních panelů?

Chcete fotovoltaickou elektrárnu, ale nevíte, jestli máte vhodnou střechu? Nemějte obavy.

Zvažujete nad instalací fotovoltaické elektrárny, ale nejste si jistí, jestli je vaše střecha vhodná pro tento účel? Zjistěte, na které typy střech je fotovoltaika vhodná a na které nikoliv. Nevěšte hlavu, existují alternativní řešení i pro střechy, které nejsou vhodné pro solární panely. Připravili jsme pro vás ucelené informace o montáži fotovoltaických panelů na střechu.

Potřebné komponenty

Solární elektrárna se skládá nejen z fotovoltaických panelů, ale také z dalších komponentů. Kromě panelů jsou zde střídače, které přeměňují vyrobenou elektřinu na střídavou, a baterie pro ukládání přebytečné energie. Je důležité porozumět jednotlivým prvkům solární elektrárny a tomu, jak celý systém funguje.

Jaká je zátěž solárních panelů?

Solární panely mohou být instalovány na různé typy střech. Základním předpokladem je, že krov musí být dostatečně pevný, aby unesl zátěž. Solární panel váží přibližně 20 kg a jejich konstrukce je obvykle z lehkého hliníku. Tato zátěž není pro běžnou střechu problémem.

Vhodnost instalace solárních panelů by měl posoudit odborník na fotovoltaiku. Vřele doporučujeme také vypracování statického posudku, který ověří nosnost střechy. Solární panely na rovných střechách vyžadují větší zatížení, zatímco na šikmých střechách je zátěž z pravidla nižší.

Optimální sklon a orientace

Optimální sklon a orientace solárních panelů hrají také důležitou roli. Nejlepší výkon panely dosahují při sklonu 20-50 stupňů, přičemž optimální sklon zprůměrovaný pro celoroční využití je kolem 35 stupňů. Orientace na jih je nejlepší, ale také orientace na východ nebo západ může mít své důvody a být tak velmi výhodnou. Jedinou stranou, které je lepší se vyhnout, je sever.

Můžou vám panely střechu poškodit?

Solární panely představují spíše ochranu než riziko pro střechu. Jsou konstruovány tak, aby byly velmi odolné a poskytovaly ochranu střeše před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Avšak je důležité mít na paměti, že před instalací solárních panelů je vhodné provést důkladnou kontrolu stavu střechy.

Pokud je střecha ve špatném stavu, může být nezbytné provést její opravu nebo údržbu před instalací solárních panelů. To zajišťuje, že střecha je v optimálním stavu a poskytuje pevnou a spolehlivou základnu pro umístění panelů po celou dobu životnosti elektrárny.

V případě, že se vyskytnou problémy se střechou po instalaci solárních panelů, existuje možnost dočasné demontáže panelů pro opravu nebo údržbu střechy. Následně je pak možné panely opětovně namontovat bez větších potíží. Tato flexibilita umožňuje řešit případné problémy se střechou a zajistit její správnou funkčnost.

Solární panely lze umístit i jinde

Máte-li na střeše vašeho domu omezený prostor nebo nevhodné podmínky pro umístění solárních panelů, nemusíte zoufat. Existuje možnost umístit panely i na jiné stavby. Můžete využít stodolu, pergolu nebo garáž a využít tak potenciál sluneční energie i na těchto doplňkových stavbách, případně také v zahradě. Montáž solárních panelů je možná také na karavany, maringotky nebo chaty.

Pokud máte zájem o fotovoltaiku, rádi vám může poskytnout komplexní řešení včetně atypických střech a nestandardních situací. Odpovídáme na veškeré dotazy a navrhneme elektrárnu přesně podle vašich potřeb.

Chcete zjistit, jestli je i vaše střecha vhodná pro fotovoltaickou elektrárnu?


Kontaktujte nás