Jakou má životnost baterie v elektromobilu?

Obavy z toho, že by baterie mohla být nejen drahá na výměnu, ale také rychle ztrácet svou kapacitu, jsou často diskutovaným tématem. Nicméně, skutečnost je mnohem příznivější, než by se mohlo zdát.

Vstup elektromobilů na trh automobilů přináší nové možnosti a zároveň vzbuzuje řadu otázek. Jednou z nejčastěji diskutovaných témat je životnost baterie v elektromobilu. Obavy z toho, že by baterie mohla být nejen drahá na výměnu, ale také rychle ztrácet svou kapacitu, jsou často diskutovaným tématem. Nicméně, skutečnost je mnohem příznivější, než by se mohlo zdát.

Degradace baterie a její vliv na dojezd

Ano, je pravda, že každá baterie elektromobilu začne po určité době postupně ztrácet svou kapacitu. Tento proces, známý jako degradace baterie, však probíhá pomalu a moderní technologie a design baterií jsou navrženy tak, aby minimalizovaly jeho dopad na výkon elektromobilu. Průměrná degradace baterie se pohybuje okolo 2-3 % za rok, což znamená, že po 10 letech provozu by měla mít baterie stále více než 70 % své původní kapacity.

Průměrná životnost baterie

Průměrná životnost baterie v elektromobilu se pohybuje mezi 8 až 15 lety, což je dlouhá doba. K tomu je třeba přidat fakt, že výrobci elektromobilů často nabízejí záruky na baterie po dobu 8 až 10 let. To znamená, že pokud baterie ztratí určitý podíl své kapacity během této záruční doby, může být buď opravena nebo nahrazena výrobcem bez dalších nákladů.

Optimalizace a technologické inovace

Výrobci elektromobilů se snaží optimalizovat životnost baterií a minimalizovat degradaci. K tomu využívají sofistikovaných systémů řízení energie, které monitorují a optimalizují nabíjení a vybíjení baterií. Dále se technologie baterií stále vyvíjejí, a to nejen v oblasti kapacity, ale také v odolnosti vůči degradaci. To znamená, že elektromobily vyráběné v budoucnosti by mohly mít ještě lepší životnost baterií.

Tip: Chcete si pořídit vlastní nabíjecí stanici?

Faktory ovlivňující životnost

Samozřejmě, existují faktory, které mohou zrychlit degradaci baterie, jako jsou extrémní teploty. Nicméně, moderní elektromobily jsou navrženy tak, aby minimalizovaly dopad těchto faktorů na baterii a poskytovaly optimální dojezd a životnost.

Elektromobily jsou dlouhodobou investicí

Když vezmeme v úvahu všechny faktory, obavy z krátké životnosti baterie v elektromobilu jsou zbytečné. Průměrná životnost baterie, podporovaná zárukami výrobců a technologickými inovacemi, znamená, že elektromobil je dlouhodobou investicí do budoucnosti. Nejenže jsou elektromobily ekologickou alternativou, ale také poskytují spolehlivý a udržitelný způsob dopravy. 

Výhody elektromobilů začínají být zřejmé, když se podíváme na provozní náklady. Elektromobily mají mnohem nižší náklady na provoz ve srovnání se spalovacími vozy. Náklady na elektřinu potřebnou k nabití baterie elektromobilu jsou většinou mnohem nižší než náklady na benzín nebo naftu. Navíc elektromobily mají mnohem méně pohyblivých částí než spalovací vozy, což znamená nižší náklady na údržbu. 

Dalším aspektem je hodnota elektromobilů na druhotném trhu. Díky technologickému vývoji se stále zlepšuje výkon a dojezd baterií elektromobilů. To znamená, že i starší elektromobily mohou zůstat relevantní a atraktivní na trhu s ojetými vozidly. Díky rostoucí poptávce po ekologických a úsporných vozidlech může být prodej elektromobilu na druhotném trhu výhodný.

Zajímavým prvkem, který zvyšuje atraktivitu elektromobilů jako dlouhodobé investice, je jejich dlouhá životnost. Elektromobily mají tendenci vydržet déle než tradiční spalovací vozy, což znamená, že můžete očekávat delší období, kdy vám elektromobil poskytuje úspory na provozních nákladech.

V neposlední řadě nezapomínejme na daňové úlevy a dotace, které mnoho zemí poskytuje pro pořízení elektromobilů. Tyto podpory mohou výrazně snížit pořizovací náklady a zrychlit návratnost investice.

Celkově vzato, obavy z vysokých pořizovacích nákladů elektromobilu jsou zbytečné. Elektromobily se stávají stále více ekonomicky atraktivními a perspektivními vozidly, která nejen snižují emise, ale také mohou poskytovat finanční výhody svým majitelům.

 Zdroj: International Energy Agency


Kontaktujte nás