Chytré osvětlení zlepšuje kvalitu spánku, má blahodárný účinek na tvorbu melatoninu

Melatonin hraje klíčovou roli při regulaci našeho spánkového cyklu a celkového biorytmu. Jeho produkce a účinek byly dlouho považovány za závislé hlavně na intenzitě světla a době dne.

Melatonin hraje klíčovou roli při regulaci našeho spánkového cyklu a celkového biorytmu. Jeho produkce a účinek byly dlouho považovány za závislé hlavně na intenzitě světla a době dne. Avšak nedávný výzkum ukazuje, že barva světla, zejména v kontextu moderního chytrého osvětlení, může hrát důležitou roli v ovlivňování hladiny melatoninu a následně i našeho zdraví.

Spánkový hormon, co vše jej ovlivňuje?

Melatonin je známý jako "spánkový hormon" kvůli jeho klíčové roli při regulaci spánku a bdění. Jeho hladina v těle se obvykle zvyšuje ve večerních hodinách a pomáhá nám usnout. Ráno se hladina melatoninu snižuje, což nám umožňuje probudit se a být bdělí během dne. Tato cyklická regulace je základem našeho biologického rytmu.

Nadměrná únava a vliv barev světla

Někdy je nadměrná únava spojena i s místem, které bychom mohli považovat za naši oázu klidu – naším domem. Tradiční domovy často disponují světlem, které pracuje na bázi protikladů. V noci osvětluje naše interiéry jasné bílé světlo, které může být v rozporu s naším přirozeným biorytmem a narušovat naše spánkové cykly. Příroda, která tvořila naše biologické hodiny po miliony let, pracuje s bohatou škálou světelných odstínů. Ranní a večerní světlo má "teplejší" barvy, jako jsou žlutá a oranžová, zatímco během jasného dne dominují "chladnější" odstíny, včetně bílé a modré. Tato rozmanitost se odráží v tzv. barevné teplotě světla, měřené v kelvinech. Je důležité si uvědomit, že lidský biorytmus je citlivý na tyto barevné změny a že hormony, jako je serotonin a melatonin, hrají klíčovou roli v naší denní aktivitě a spánkovém cyklu.

Chytré osvětlení a melatoninový cyklus

S rozvojem technologie chytrého osvětlení, jako je třeba osvětlení řízené systémem Loxone, můžeme nyní aktivně ovlivňovat naše prostředí tak, aby podporovalo zdravý spánek a přirozený biorytmus. Chytré osvětlení umožňuje přizpůsobit barevnou teplotu a intenzitu světla podle našich aktuálních potřeb. Ráno může nabídnout teplejší a jemnější světlo, pomáhající probudit se pozvolna a přirozeně. Večer zase může stále více snižovat intenzitu světla, připravující tělo na odpočinek.

Individuální nastavení chytrého osvětlení umožňuje každému členovi domácnosti vytvořit prostředí, které odpovídá jeho vlastním biorytmům a potřebám.

Nyní můžeme lépe ovlivnit náš melatoninový cyklus a podpořit zdravý spánek, jak na to?

Přizpůsobení barevné teploty: Chytrá domácnost Loxone může měnit barvu světla, což je klíčové pro tvorbu melatoninu. Večer lze nastavit teplejší a měkčí světlo, které napodobuje barvy slunce za západu, což signalizuje tělu, že je čas se uklidnit a připravit se na spánek.

Časování: Chytré osvětlení může být naprogramováno tak, aby se automaticky přizpůsobovalo dennímu cyklu. Ráno může postupně zvyšovat intenzitu světla, pomáhající probudit se s přirozenou energií. Večer zase postupně snižovat světlo, připravující na zklidnění před spaním.

Individuální nastavení: Každý člověk má své vlastní biorytmy, a chytré osvětlení může být individuálně nastaveno podle preferencí každého člena domácnosti. To umožňuje vytvořit ideální prostředí pro každého jednotlivce.

Chytrý dům se přizpůsobí vašim potřebám

Loxone přizpůsobuje osvětlení podle našich potřeb. Napodobuje přirozený cyklus světla, kterým jsme jako lidé evolučně upraveni. To znamená, že ráno může nabízet teplejší barvy světla, které nás povzbuzují a podporují produkci serotoninu. Večer naopak může používat měkčí, teplejší světlo, které pomáhá uklidnit tělo a podpořit produkci melatoninu.

Tento inteligentní přístup k osvětlení v chytrém domě umožňuje lidem žít v souladu s jejich biorytmem a přináší řadu výhod pro zdraví a pohodu. Jedná se o efektivní způsob, jak minimalizovat negativní dopady umělého světla na naše hormonální a emocionální systémy a podporovat kvalitní spánek a celkové zdraví.

Z toho vyplývá, že změna barvy světla v našem okolí může být klíčovým faktorem pro udržení zdravého melatoninového cyklu a celkového pohody. Praktickým krokem, který můžete udělat pro podporu zdravého spánku, je snížení expozice modrému světlu večer a před spaním a používání osvětlení v teplejších barvách.

 


Kontaktujte nás

Rezervujte si termín