Matter Smart Home s Loxone – Nový Standard v Automatizaci Domácnosti

Integrace Matter je sice ve fázi vývoje, nicméně i tak se jedná o významný krok kupředu. Pokud nevíte, co vlastně „Matter“ znamená a proč je v dnešní i budoucí automatizaci důležitý, máme pro vás stručné vysvětlení.

Integrace Matter je sice ve fázi vývoje, nicméně i tak se jedná o významný krok kupředu. Pokud nevíte, co vlastně „Matter“ znamená a proč je v dnešní i budoucí automatizaci důležitý, máme pro vás stručné vysvětlení.

Matter jako spojovací prvek

Matter je standardní projekt pro chytrou domácnost, který společně iniciovaly Amazon, Apple, Google a ZigBee Alliance, jehož cílem je vyvinout a propagovat nový protokol připojení, který zjednoduší náklady na vývoj výrobců chytrých domácností a zlepší kompatibilitu mezi produkty, což uživatelům umožní ovládat zařízení různých značek a umožnit těmto zařízením bezproblémovou spolupráci.  Tzn. pokud máte doma elektroinstalaci Loxone a zároveň třeba prvky Amazon Alexa vše budete moct ovládat přes jedno zařízení a zařízení budou spolupracovat. To zní skvěle, že?

Matter představuje koncept Controllers

Controller slouží jako hlavní koordinátor a správce všech zařízení a služeb v síti Matter a také jako centrální bod pro veškerou komunikaci v síti. Umožňuje zjišťování a konfiguraci zařízení, ovládání a monitorování zařízení, správu zabezpečení, integraci cloudových služeb a kompatibilitu s dalšími sítěmi a platformami pro chytré domácnosti. K ovládání funkcí Loxone přes Matter je zapotřebí ovladač kompatibilní s Matter, například Amazon Alexa, Apple HomeKit nebo Google.

Ovládání Loxone přes Matter

Pro ovládání funkcí Loxone přes Matter je třeba mít ovladač kompatibilní s tímto standardem. To může zahrnovat zařízení jako Amazon Alexa, Apple HomeKit nebo Google Assistant. Díky této kompatibilitě můžete jednoduše a efektivně řídit svůj chytrý domov pomocí hlasových asistentů nebo mobilních aplikací.

Tip: Jak se od cloudových řešení liší Loxone Smart Home?

Loxone zatím podporu pro integraci Matter neposkytuje

A to z jednoho prostého důvodu, tato integrace je stále ve fázi vývoje a v testech způsobuje Matter často a opakovaně vysoké zatížení sítě. Tento problém se samozřejmě týká všech poskytovatelů hardwaru podporující technologii Matter. Prozatím, tuto integraci tudíž ani my klientům nenabízíme a neinstalujeme. Ale je to velký krok vpřed a věříme, že již brzy budeme moct Matter do Configu integrovat a vy tak budete moct komfortně ovládat zařízení od různých výrobců.

Na druhou stranu, od dubna roku 2022 Loxone oficiálně podporuje Apple HomeKit

Díky této skvělé funkci můžete ovládat osvětlení, stínění, větrání a vytápění pomocí Siri. A nebojte, ani přesto se vaše data nedostanou do cizích rukou. Miniserver komunikuje se zařízení Apple pouze v místní síti, data zůstávají uložená jen v Miniserveru, který je nikam neposílá.

 

 

 

Rezervujte si termín