Wallbox, který splňuje dotační podmínky

V tomto článku si upřesníme podmínky dotace na wallbox od NZÚ a jaké nabíjecí stanice podmínky dotačního programu splňují.

Přemýšlíte nad koupí vlastní dobíjecí stanice a chcete na něj získat dotaci? V tomto článku si upřesníme podmínky dotace na wallbox od NZÚ a jaké nabíjecí stanice podmínky dotačního programu splňují.

Nová vlna dotací

O dotace je možné žádat již od září a výše dotace je až 15 000 Kč. Tzn. při pořízení nabíjecí stanice za 30 000 Kč získáte 50% dotaci. Změnou také v nových podmínkách dotace je, že je pouze na jednu nabíjecí stanici a nelze ji využívat komerčně, tudíž pokud máte zájem o komerční využití nabíječek, dotaci na wallbox nezískáte.

Jaké jsou podmínky pro získání dotace?

Pokud byste rádi získali dotaci na wallbox, musí splňovat několik podmínek. Jednou z podmínek je, že nabíjecí stanice musí podporovat dynamické řízení zátěže (anglicky DLM), kdy se minimalizuje přetížení sítě a maximalizuje efektivnost nabíjení elektromobilů. Řízení zátěže zajistí, aby nedocházelo k přetížení sítě, a případně, aby nedocházelo k překročení sjednaného příkonu. Pokud hledáte nabíječku s touto funkcí, určitě doporučujeme TeltoCharge, která DLM podporuje a navíc, spolupracuje s fotovoltaickou elektrárnou, což je při vyřizování dotace velké Plus. 

Dynamické řízení zátěže je jednou z klíčových technologií, která umožňuje pokrok v oblasti elektromobility. Díky této technologii TeltoCharge poskytuje vysoce kvalitní a efektivní nabíjecí služby pro elektromobily.

Přesné znění podmínek:

a) Podporovány jsou pouze dobíjecí stanice, které jsou schopné zajistit řízení výkonu nabíjení dle aktuálního stavu sítě, aktuální spotřeby elektřiny a rezervovaného příkonu v daném rodinném domě (popř. odběrném místě) a koordinaci výkonu dobíjení s dalšími dobíjecími místy ve stejném domě tak, aby nedocházelo k překročení celkového sjednaného příkonu. Návrh instalace by měl minimalizovat požadavky na posilování distribuční sítě na hladině nízkého napětí.

b) Dobíjecí stanice, její příslušenství a elektroinstalace musí být navrženy a provedeny dle platných norem (včetně plnění požadavků na elektromagnetickou kompatibilitu a vyzařovaný výkon s ohledem na zdraví osob a jiná zařízení).

c) Dobíjecí stanice a příslušné parkovací místo musí být umístěno na pozemku, který přísluší k podporované stavbě domu a je ve vlastnictví žadatele, popřípadě uvnitř tohoto domu.

d) Podporované dobíjecí stanice nesmí být komerčně provozovány.

e) Na stejný rodinný dům lze žádat pouze jedenkrát za dobu trvání programů NZÚ.

Poznámka: O dotaci na nabíjecí stanici lze žádat pouze při kombinaci s dotací jinou, tj. dotace na fotovoltaiku a jiné.  

 


Kontaktujte nás