Senzor C02 pro lepší kvalitu vzduchu

Víte o tom, že kvalita vzduchu v místnosti má velký vliv na naši pohodu a na náš výkon? Stává se vám, že sedíte v práci a najednou se cítíte malátně, máte migrénu a nevíte proč?

Víte o tom, že kvalita vzduchu v místnosti má velký vliv na naši pohodu a na náš výkon? Stává se vám, že sedíte v práci a najednou se cítíte malátně, máte migrénu a nevíte proč? Ve většině případů za to může nedostatek kyslíku ve vzduchu, tudíž zvýšené množství hladiny CO2. Podívejme se, proto blíže na senzor oxidu uhličitého a proč jej doporučujeme.

CO2 ve vzduchu – neviditelný, ale nezanedbatelný 

CO2 je jedním z těch neviditelných aktérů našeho života. Ve většině situací je CO2 neviditelný a nemá žádný zápach. Je to produkt našeho dýchání, ale také mnoha průmyslových procesů. Jeho přítomnost ve vzduchu je zcela přirozená a je důležitou součástí celkového složení atmosféry.

Kdy se CO2 stává problémem

Problém vzniká, když koncentrace CO2 v uzavřených prostorách stoupá na významné hodnoty. Při normálních podmínkách je koncentrace CO2 ve vzduchu obvykle kolem 400 ppm (částic oxidu uhličitého na milion částic vzduchu). Avšak již při koncentracích nad 1000 ppm (1 %) můžeme začít pociťovat první nepříjemné příznaky. Mezi tyto příznaky patří bolesti hlavy, malátnost, snížená schopnost soustředění a celkové nepohodlí.

Jak může detektor CO2 pomoci?

Senzor měří kvalitu vzduchu pomocí čidla CO2 a čidla vlhkosti. Pokud se kvalita vzduchu začne zhoršovat, Loxone vás v aplikaci upozorní, taky za vás může automaticky otevřít okna či regulovat vzduchotechniku. Jakmile senzor detekuje zvýšení koncentrace CO2 nad přijatelnou úroveň, může automaticky spustit větrání nebo rekuperaci vzduchu, aby zajistil rychlou eliminaci nadměrného oxidu uhličitého. Tato funkce zajišťuje, že vzduch v interiéru zůstává čerstvý a zdravý, což je klíčovým faktorem pro váš komfort a pohodu.

S Loxone CO2 senzorem získáváte nejen přesné informace o kvalitě vzduchu, ale také možnost automatického řízení, které vám ulehčuje péči o vaše vnitřní prostředí. Navíc, s vydýchaným vzduchem se zvyšuje virová zátěž v místnosti a zvyšuje se riziko infekce. Senzory CO2 tak mohou aktivně přispívat k ochraně před infekcí.

Kam detektor umístit?

Pro dosažení optimálního měření koncentrace CO2 se doporučuje umístit senzory CO2 přibližně ve výšce očí, avšak konkrétní umístění závisí na účelu místnosti. Pokud senzor slouží k monitorování koncentrace CO2 například v ložnici, ideální pozice by byla přibližně ve výšce hlavy osoby ležící na posteli. Je rovněž důležité, aby místo instalace co nejvěrněji odráželo skutečnou kvalitu vzduchu v celé místnosti. Proto by měla být instalace vyvarována umístění vedle dveří, oken nebo přívodního potrubí vzduchu, které by mohlo ovlivnit přesnost měření.

Poznámka: Senzor CO2 je součástí pouze varianty Tree.

Rezervujte si termín