Jak ušetřit za vytápění v zimě?

Zima je obdobím, kdy naše domovy potřebují více tepla, což může výrazně zvýšit vaše účty za energie. Nicméně existuje pár způsobů, jak udržet své domovy teplé a zároveň ušetřit peníze za vytápění.

Zima je obdobím, kdy naše domovy potřebují více tepla, což může výrazně zvýšit vaše účty za energie. Nicméně existuje pár způsobů, jak udržet své domovy teplé a zároveň ušetřit peníze za vytápění. 

1.     Zabraňte úniku tepla 

Když se blíží zima, každý z nás touží po teple a pohodlí ve svých domovech. Avšak teplo má tendenci unikat ven, zejména skrz místa, která nejsou správně izolovaná – hlavně okna a dveře. Pro zablokování úniku tepla skrz okna můžete využít nová okenní těsnění. Tyto těsnění účinně eliminují mezery a zabraňují tak chladnému vzduchu vniknout do domu. Co se týče dveří, můžete zvážit pořízení vyššího nebo širšího prahu, který zajišťuje lepší izolaci. 

Dalším užitečným trikem je zavírání rolet a závěsů před spaním nebo při odchodu ven. Tímto způsobem minimalizujete tepelné ztráty skrz okna. Pokud hledáte ještě efektivnější způsob, venkovní žaluzie jsou skvělou volbou. Studie ukazují, že venkovní žaluzie udrží až desetkrát více tepelné energie než vnitřní žaluzie, což vám může ušetřit nemalé peníze na účtech za vytápění.

Pro mnoho lidí může být manuální zavírání rolet a žaluzií při odchodu z domu nebo před spaním nepříjemné. Naštěstí existuje moderní řešení, které vám umožní zapomenout na tuto starost. Automatizované systémy, jako je Loxone, vám mohou usnadnit život a zároveň pomoci ušetřit energii.

Při odchodu z domu můžete jednoduše stisknout tlačítko, a systém se postará o zavírání všech venkovních žaluzií a rolet za vás. Tím nejenže ušetříte čas, ale také se ujistíte, že žádné teplo neuniká zbytečně ven.

2.     Nastavte správně teplotu

Věděli jste, že během topné sezóny každý stupeň navíc představuje zvýšení nákladů za vytápění domu o 6 %? Správnou regulací teploty v jednotlivých místnostech je podle odborníků možné ušetřit až 20 % nákladů na topení. Díky účinnému regulačnímu systému tak můžete ušetřit nemalé peníze. Ideální teplota v domě by měla být v rozmezí 21 až 23 °C po celou zimní sezónu. Pokud se v domě nikdo nenachází nebo jdete spát, doporučuje se snížit teplotu na 19 °C. Je důležité však topení nikdy úplně nevypínat během podzimu a zimy. Znovu zahřát vychladlé prostory je energeticky náročné a vyžaduje mnohem více energie než udržování stálé, nižší teploty.

3.     Chytrá regulace pro vyšší úspory

Díky svým inteligentním senzorům a automatizačním funkcím dokáže Loxone správně regulovat teplotu v každé místnosti podle reálných potřeb. Když nikdo není doma nebo v některých místnostech nikdo nepobývá, systém snižuje teplotu, aby šetřil energii. Jakmile je místnost znovu obsazena, Loxone automaticky zvyšuje teplotu na příjemnou hodnotu. Tento systém umožňuje daleko sofistikovanější a přesnější řízení teploty ve vašem domově. Oproti tradičním termostatům, které umožňují pouze nastavení teploty a času, inteligentní regulace topení využívá moderních senzorů a softwarových algoritmů. Díky nim dokáže reagovat na okolní podmínky, přítomnost osob v místnosti a další faktory, které ovlivňují pohodlí uživatelů. Dále také umožňuje nastavení teploty i na dálku.

Tip: Proč regulovat podlahové topení systémem Loxone?

4.     Zaměřte se na energetický management

Dnes velmi diskutované téma, ale jak na to? Kombinace inteligentních senzorů, automatizace a precizního energetického managementu, které nabízí Loxone, představuje převrat v tom, jak myslíme o spotřebě energie v našich domovech. Umí následovat denní rytmus a individuální preference každé místnosti, což vytváří efektivní prostředí, ve kterém žijeme, pracujeme a relaxujeme. Výsledkem je nejen úspora energie, ale také celkově zlepšená kvalita života.

Konkrétní příklady

Kontrola Teploty:

Loxone umožňuje nastavit teplotu pro každou místnost zvlášť, podle reálných potřeb obyvatel. Například, pokud je ložnice během dne prázdná, systém automaticky sníží teplotu na úsporných 19 °C. Jakmile se obyvatelé vrátí, teplota se opět automaticky zvýší na příjemných 21 °C. Vše záleží na vašem individuálním nastavení.

Inteligentní Stínění:

Loxone dokáže automaticky řídit žaluzie a rolety podle polohy slunce a aktuálního počasí. Pokud je slunečný den, systém může žaluzie pootvírat, aby využil přírodního světla a tepla. Naopak, v chladnějších dnech nebo večerech, systém může zavřít stínění a tím udržet teplo uvnitř.

Spotřeba elektřiny:

Loxone může sledovat spotřebu elektrických zařízení v domě a optimalizovat jejich používání tak, aby se vyhnul přetížení elektrické sítě v špičkách. Například, když je k dispozici dostatek sluneční energie z fotovoltaických panelů, Loxone může automaticky přesměrovat tuto energii na nabíjení elektrických vozidel nebo napájení jiných spotřebičů.

Ovládání na Dálku:

Přes smartphone nebo počítač můžete ovládat všechny tyto funkce na dálku. To znamená, že i když jsou mimo domov, můžete stále monitorovat a upravovat spotřebu energie, což umožňuje efektivní správu i v jejich nepřítomnosti.

Více o energetickém managementu.

 

 


Kontaktujte nás