Jak snížit náklady na nabíjení elektromobilu na polovinu?

I nabití elektromobilu vás něco bude stát, a kolik to bude s vlastní nabíjecí stanicí a jak spotřebu energie co nejvíce snížit vám dnes ukážeme.

Žijeme ve světě, kde je jízda elektromobilem nebo hybridním vozem levnější než jízda benzinovým autem – a kde je konečně možné využívat vlastní energie z čistých zdrojů k dobíjení svých elektromobilů. Je to skvělá doba pro lidi, pro planetu i pro naši společnou budoucnost. Ale i nabití elektromobilu vás něco bude stát, a kolik to bude s vlastní nabíjecí stanicí a jak spotřebu energie co nejvíce snížit vám dnes ukážeme.

Inteligentní nabíjení pomocí plánování

Nabíjecí stanice, kterou používáte doma, může snížit vaše náklady na nabíjení na polovinu – a zároveň zdvojnásobit životnost baterie vašeho elektromobilu. Jak? Plánování nabíjení pomocí chytré nabíječky. Majitelé elektromobilů s chytrou domácí nabíječkou mohou rychle a snadno nastavit své nabíječky na plánování nabíjení pouze mimo špičku.

Sazby mimo špičku jsou obvykle poloviční oproti sazbám za elektřinu ve špičce. Například wallboxy TeltoCharge umožňují uživatelům naplánovat, kdy se jejich elektromobil nabíjí. Dále také mohou uživatelé určit, ze kterého zdroje energie bude wallbox čerpat (distribuční síť či fotovoltaika), tím pádem v už nikdy nebudete muset platit za 100% cenu elektřiny a sazba D27d či C27d je dalším pomocníkem. 

Zvýhodněny tarif pro dobíjení elektromobilů 

Distributoři elektřiny ČEZ, E.ON a Pražská energetika (PRE) poskytují tento výhodný tarif, kdy distribuční sazba D27d, respektive C27d je určena pro dobíjení elektromobilů, a to zejména pro stávající odběratele, užívající jedno tarifové sazby (např. D02d či C02d), kteří vlastní a používají elektromobily. V této sazbě mohou domácnosti a podniky odebírat elektřinu v tzv. vysokém a nízkém tarifu. Na levnější elektřinu v nízkém tarifu mají odběratelé nárok po osm hodin každý den, a to vždy od 18:00 do 8:00 druhého dne, samozřejmě s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu pomocí HDO (Hromadného dálkového ovládání). Domácnosti nicméně mohou v této době kromě dobíjení elektromobilu využívat levnější elektřinu pro celou domácnost, firmy a podnikatelé pouze pro elektromobily. (Zdroj: premobilita.cz)

Vlastní zdroj energie

Solární energie je jedním z nejčistších a nejekologičtějších zdrojů energie, který může být využit na mnoha úrovních. Když spojíme síly vlastní fotovoltaiky s inovativními nabíječkami elektromobilů jako je TeltoCharge, otevíráme dveře do budoucnosti nabíjení elektromobilů.

Jestliže fotovoltaický systém vyprodukuje dostatek energie, elektromobil může být nabíjen pouze pomocí vaší vlastní energie.

Nabíječky TeltoCharge jsou navrženy s ohledem na solární nabíjení. Díky své schopnosti sledovat a přizpůsobit se aktuální produkci solárního systému, nabíječky TeltoCharge mohou plně využít elektrickou energii, kterou fotovoltaické panely vyrobí. To znamená, že uživatelé mají možnost nabíjet své elektromobily zcela zdarma, pokud solární systém generuje dostatek energie pro jejich potřeby. Vše o solárním nabíjení.

Jak to funguje s TeltoCharge

S aplikací TeltoCharge máte kontrolu nad tím, kdy se váš elektromobil nabíjí a kdy ne, a to na základě mimošpičkových hodin ve vaší oblasti. Vaše chytrá nabíječka začne nabíjet pouze v časech, které jste naplánovali, čímž využije maximální úspory energie mimo špičku.

Pokud potřebujete své vozidlo nabíjet okamžitě z jakéhokoli důvodu, jednoduše můžete vypnout plánované nabíjení. V tu chvíli se nabíjení spustí bez prodlení.

Uživatelé TeltoCharge mají také přehled o tom, kdy se jejich vozidlo nabíjí, také jak dlouho a kolik energie spotřebovává. Tato funkcionalita je revoluční pro řidiče elektromobilů a hybridních vozidel, pomáhá jim přesně pochopit, kolik energie využívají, a to bez čekání na účet za elektřinu. Celý proces je díky aplikaci TeltoCharge jednoduchý a přehledný, umožňuje plánovat nabíjení podle vašich potřeb a zároveň šetřit energii a peníze.

Ještě nemáte svůj wallbox? 


Kontaktujte nás