Jaká je doporučená skladba podlahy s podlahovým vytápěním HEATFOLIE?

Pro dosažení optimálního výkonu a efektivity podlahového vytápění Heatfolie je klíčové správně zvolit skladbu podlahy, jaká je tedy její finální podoba?

Podlahové topení je bezesporu jeden z nejmodernějších a nejefektivnějších způsobů vytápění, který přináší do našich domovů nejen pohodlí, ale také úsporu prostoru a snížení nákladů na energie. Mezi moderními systémy podlahového vytápění vyniká Heatfolie, která přináší bezproblémový a rovnoměrný zdroj tepla. Pro dosažení optimálního výkonu a efektivity tohoto systému je klíčové správně zvolit skladbu podlahy.

Heatfolii můžeme instalovat pod různé povrchy

Hlavní výhodou Heatfolie je její tloušťka 1 mm, která nám umožňuje instalaci pod různými povrchy, jako je například laminát, linoleum, dřevo, vinyl, dlažba, beton, a to bez zvedání výšky podlahy. Tento typ podlahového vytápění je ideální pro novostavby i rekonstrukce, nabízí snadnou instalaci a minimalizuje nároky na údržbu.

1. Správná izolace

Jedním z klíčových prvků je kvalitní izolace. Správně provedená izolace zabraňuje úniku tepla dolů a udržuje ho v místnosti. Pro ideální izolaci doporučujeme použít PIR desku, šedý nebo bílý EPS. Tyto izolační vrstvy jsou základem, který zajistí, že podlahové topení, nebude zbytečně moc topit, protože teplo uniká. Unikání tepla zabraňuje také odrazová vrstva, která se pokládá pod Heatfolii, odrazová folie není nijak nákladná a do budoucna vám ušetří spoustu nákladů na elektřinu. Tato vrstva je klíčová pro efektivní přenos tepla z folie do podlahy a následně do místnosti. Důkladná instalace této vrstvy zajišťuje rovnoměrné vytápění bez chladných míst či teplotních rozdílů.

2. Heatfolie

Na izolační vrstvu a odrazovou folii se pokládá Heatfolie. Následně si klient zvolí, jakou akumulační vrstvu bude chtít. Při výběru akumulační vrstvy (Anhydrit nebo Fermacell) by klient měl brát v úvahu tyto základní rozdíly:

  • U Fermacellu je celková skladba rychlejší, a umožňuje snížení výšky finální podlahy. Tato skladba je suchá, tudíž dům nebudete zatěžovat vlhkostí.
  • U Anhydritu je lepší kročejová neprůzvučnost, ale klient musí počítat s tím, že Anhydrit musí vyschnout (cca 3-6 týdnů).

Vše se odvíjí od toho, kolik máte k dispozici času. Je důležité, aby byla tato vrstva správně nainstalovaná, aby zajišťovala rovnoměrné a účinné vytápění celé místnosti. Rádi vám s výběrem akumulační vrstvy poradíme.

3. Roznášecí vrstva

Akumulační vrstva má za úkol shromažďovat teplo a uvolňuje ho pomalu do prostoru. Pro tuto vrstvu jsou ideální materiály jako litý anhydrid, cementový potěr nebo Fermacellové desky. Tyto materiály mají schopnost udržet teplo po dlouhou dobu, což zajišťuje dlouhodobé a rovnoměrné vytápění místnosti.

4. Nášlapná Vrstva

Poslední, ale ne méně důležitá, je povrchová vrstva podlahy. Pro podlahu s podlahovým topením doporučujeme dřevěné nebo vinylové podlahy, laminát, dlažbu a další vhodné materiály. Heatfolii nelze instalovat pod koberce. Pokládkou koberce byste výrazně snížili účinnost podlahového topení, protože mají vysoký tepelný odpor. Výrobce vaší vybrané podlahoviny vám může potvrdit vhodnost podlahy pro podlahové topení.

Akumulační vrstva, která následuje, je zodpovědná za udržení a postupné uvolňování tepla do místnosti. Litý anhydrid, cementový potěr nebo Fermacellové desky jsou ideální materiály pro tuto vrstvu, protože mají schopnost udržet teplo po dlouhou dobu. To zajišťuje trvalé a konstantní tepelné pohodlí v celém prostoru.

Správná regulace teploty je klíčem k úsporám energie

Kromě správné skladby podlahy je důležitým aspektem podlahového vytápění regulace teploty. Moderní systémy, jako je HEATFOLIE, obvykle přicházejí s inteligentními regulátory, které umožňují individuální nastavení teploty pro každou místnost. Tím se minimalizuje spotřeba energie a zvyšuje se komfort. Automatizované regulátory mohou dokonce sledovat okolní teplotu a přizpůsobit vytápění podle aktuálních potřeb, což dále zvyšuje účinnost systému a šetří náklady.

V závěru klíčem k úspěšnému podlahovému vytápění s Heatfolií je nejen kvalitní a správně zvolená skladba podlahy, ale také inteligentní regulace teploty. Investice do správného systému a profesionální instalace se vám rychle vrátí v podobě úspory energie, pohodlí a dlouhodobé spokojenosti v teplém a útulném domově. A ano, my se o vše postaráme.


Kontaktujte nás