Fotovoltaické panely a zimní provoz

Zimní provoz fotovoltaických panelů je ovlivněn mnoha faktory, jako je nižší intenzita slunečního záření, kratší doba osvětlení a přítomnost sněhové pokrývky.

Fotovoltaické panely představují inovativní způsob výroby udržitelné elektrické energie, ale i přes svou účinnost se v zimních měsících potýkají s několika výzvami. Zimní provoz fotovoltaických panelů je ovlivněn mnoha faktory, jako je nižší intenzita slunečního záření, kratší doba osvětlení a přítomnost sněhové pokrývky. Zde se podíváme na některé z těchto problémů a možná řešení.

Fungují fotovoltaické panely v zimě?

Fotovoltaické systémy jsou navrženy tak, aby pracovaly nepřetržitě po celý rok, a to i v období, kdy jsou dny krátké, teploty nízké a sluneční záření má nižší intenzitu. I přes nízkou teplotu a přítomnost mrazu neztrácí fotovoltaický systém svou provozní schopnost. Slunce, které svítí i v zimních měsících, stále dodává energii k tomu, aby fotovoltaické panely generovaly elektřinu. Je však třeba poznamenat, že kvůli snížené intenzitě slunečního záření, zejména v prosinci, lednu a únoru, může být výroba elektřiny nižší. Tuto výzvu lze však řešit energetickým managementem. Díky této technologii jsou fotovoltaické panely schopny pokrýt většinu energetické potřeby i v zimním období, přispívajíce k udržitelnosti a efektivnosti využívání solární energie po celý rok.

Má nízká teplota vliv na výrobu?

Nízká teplota nebo dokonce mráz nemají žádný negativní vliv na fungování fotovoltaických panelů. Předpokládáme, že solární kolektory mají největší účinnost při vyšších teplotách, které slouží k ohřevu vody. U fotovoltaických panelů je klíčovým faktorem sluneční záření, nikoli nízká okolní teplota vzduchu. I při nízkých teplotách a přítomnosti mrazu za slunečného dne jsou moderní fotovoltaické systémy schopny efektivně generovat elektřinu. Díky pokročilé technologii jsou panely schopny pracovat efektivně. To znamená, že i v chladných zimních dnech mohou fotovoltaické panely spolehlivě vyrábět elektřinu, což podtrhuje jejich schopnost poskytovat udržitelný a spolehlivý zdroj energie po celý rok.

Je potřeba odstranit sníh z panelů?

Většina fotovoltaických instalací je navržena s nakloněním panelů pod úhlem 30 až 45 stupňů. Tato konstrukce umožňuje sněhové pokrývce sklouznout pryč z panelů díky gravitaci, aniž by bylo nutné zasahovat. Výzkum provedený na zařízeních v Německu potvrzuje, že sněhová pokrývka má pouze minimální vliv na účinnost fotovoltaických systémů. Podle studie sníh snižuje účinnost pouze o 0,3 – 2,7 %. Tato ztráta výkonu je zanedbatelná ve srovnání s potenciálními riziky spojenými s ručním odstraňováním sněhu, jako jsou možná poškození panelů nebo zranění při pokusu o odstranění sněhu z kluzkých střech.

Celkově lze říci, že fotovoltaické panely jsou stále praktickým a udržitelným zdrojem energie i v zimních měsících.


Kontaktujte nás