Vyvracíme další mýty o elektromobilech

S elektromobilem daleko nedojedu, nebudu mít kde nabíjet, elektromobil se dlouho nabíjí... na tyto a další mýty se dnes podíváme.

1.     S elektromobilem daleko nedojedu 

Odpůrci elektromobilů stále tvrdí, že s elektromobilem daleko nedojedete a že musíte mít neustálý přehled nad tím, kde je nejbližší nabíjecí stanice. Nicméně, elektromobily překonaly tuto předsudky a nabízejí dojezd, které uspokojí většinu běžných potřeb. Víte že, průměrný Čech denně ujede méně než 40 km?

Díky pokroku v technologii baterií jsou dnes elektromobily schopny ujet stovky kilometrů na jedno nabití. Dojezd na jedno nabití se pohybuje mezi 200-500 km. Navíc, se stále zvyšuje síť nabíjecích stanic, což znamená, že řidiči elektromobilů mají stále snazší přístup k nabíjení na cestách. Také si můžete domů pořídit vlastní nabíjecí stanici a vaše obavy tak zmizí úplně. 

Tip: Wallbox již od 15 590,-! 

2.     Nebudu mít kde nabíjet

Dalším častým mýtem, který obklopuje elektromobily, je přesvědčení, že nabíjecí možnosti jsou omezené a že je obtížné najít nabíjecí stanici, když ji potřebujete. Ve skutečnosti však síť nabíjecích stanic neustále roste a pokrývá stále větší oblasti. MPO K 31. 7. 2023 zaznamenalo v provozu 2 170 dobíjecích stanic, které nabízejí 4 051 dobíjecích bodů k dobíjení elektromobilů nebo, plug in hybridů. Města, dálnice a obchodní centra investují do instalace rychlonabíjecích stanic, které umožňují dobíjení elektromobilů během několika málo minut. Kromě toho mnoho firem a obchodních center nabízí nabíjení za velmi nízké poplatky, což motivuje majitele elektromobilů k využívání těchto služeb.

3.     Elektromobil se dlouho nabíjí

Záleží pouze na tom, jakou nabíjecí stanici si zvolíte, jak moc je baterie v autě vybitá a a do jaké míry ji chcete dobít. Nicméně, existují rychlonabíjecí stanice, které dokáží nabít baterii elektromobilu na 80 % kapacity během 15 minut. To znamená, že při krátké zastávce na cestě nebo během nákupu v obchodním centru můžete dobít baterii dostatečně tak, abyste pokračovali v jízdě.

4.     Elektromobily disponují malým výkonem

Čtvrtým častým mýtem ohledně elektromobilů je představa, že mají nízký výkon ve srovnání s tradičními vozidly poháněnými spalovacím motorem. Nicméně, moderní elektromobily dokonce předčí mnoho konvenčních automobilů, pokud jde o výkon, dynamiku a rychlost. Některá auta na elektrický pohon mají ale kromě srovnatelné síly pod kapotou také impozantní akceleraci, která vás doslova zarazí do sedačky.

 


Kontaktujte nás