5 tipů, jak ušetřit za elektřinu

Elektrická energie je dnes klíčovým prvkem našich domovů i firem. Trend cen elektřiny neustále roste, tak jsme si pro vás připravili pár tipů, jak za elektřinu můžete ušetřit.

Elektrická energie je dnes klíčovým prvkem našich domovů i firem. Trend cen elektřiny neustále roste, tak jsme si pro vás připravili pár tipů, jak za elektřinu můžete ušetřit.

1. Vypínání spotřebičů v pohotovostním režimu

Spotřebiče jako televize, mikrovlnná trouba nebo kávovar mají ve stand-by režimu průměrnou spotřebu 2 W.  U spotřebičů jako set top box, DVD rekordér nebo reproduktor u počítače je spotřeba dvojnásobně vyšší. Jedná se o cca 4 W za průměrnou pohotovostní spotřebu za každý spotřebič. Většina těchto spotřebičů nemá totiž „pravý“ vypínač, lze je vždy jen přepnout právě do pohotovostního režimu (ve kterém jsou vždy připraveny okamžitě reagovat na dálkový ovladač, nebo mají aktivní displej s hodinami.)

Teď už znáte spotřebu zařízení v pohotovostním režimu. Jak ale efektivně s tím bojovat? Buďto můžete po každém použití televize jít a vypojit ji ze zásuvky nebo… Se spolehnete na Loxone. Jednoduchým stiskem tlačítka či ikony v aplikaci můžete automaticky odpojit VŠECHNY stand-by zařízení, která v daný moment nepotřebujete. Relé v rozvaděči se postarají o odpojení zásuvek, mimo ledničku, pračku atd. Navíc se vypne oběhové čerpadlo topné soustavy, celá se nastaví do úsporného režimu a vaše úspory začnou narůstat. Uspořit tak v průměru můžete více než 2 000 korun ročně.

2. Správně větrejte

Tento tip se týká zejména topné sezóny. V zimních měsících se větrání ventilačkou nevyplatí. Utíká přes ni především teplo, ale vydýchaný vzduch se řádně nevymění. Raději na pár minut několikrát denně otevřete okna dokořán a udělejte průvan. Rychle se tak vymění vzduch, ale teplo zůstane akumulované ve zdech a předmětech v místnosti. Pokud budete větrat déle, měli byste topení vypnout. Tím zabráníte zbyteční spotřebě energie.

Loxone vám umožní efektivní větrání každých pár hodin. S použitím okenního kontaktu Air nebo Okenní kliky Air Loxone zaznamená, pokud jsou okna otevřená. Když jsou otevřená, systém automaticky vypne vytápění v dané místnosti. Po zavření oken se po určité době topení znovu aktivuje, což minimalizuje zbytečnou spotřebu energie.

3. Úspornější osvětlení

LED světla jsou efektivnější a vydrží déle než klasické žárovky. S nimi můžete ušetřit až 80 % spotřeby elektřiny.

Doporučujeme LED světelné zdroje vyvinuté pro moderní elektroinstalace. Loxone má v nabídce moderní RGBW i WW bodovky, pásky i závěsná světla.

4. Regulace teploty vede k velkým úsporám

Snížení teploty o pouhý 1 stupeň může přinést výrazné úspory. Průměrně tak ročně ušetříte až 10 % z celkové spotřeby.

S inteligentní regulací vytápění optimalizuje vytápění podle aktuálních potřeb. Loxone zajišťuje, že ve vašich místnostech je přesná požadovaná teplota, ale také se naučí optimalizovat, aby bylo dosaženo požadované teploty co nejefektivněji. Když nejste doma, teplota se sníží automaticky, což vede k úspoře až 30 % za rok na vytápění.

5. Nastavení televize

I během sledování televize můžete dosáhnout úspor energie. Některé televizory mají příliš vysoký nastavený jas, který lze snadno optimalizovat a tím dosáhnout úspory elektřiny. Tato jednoduchá úprava nejenže šetří energii, ale také prodlužuje životnost zařízení.

Například moderní OLED televize, která svítí na 300 Nitů (jednotka jasu), spotřebovává více než dvojnásobek energie ve srovnání s jasem nastaveným pouze na 100 Nitů. Tento rozdíl se v průběhu roku projeví v úsporách. Stačí jednoduše upravit nastavení televize podle návodu a užít si energeticky efektivnější sledování.

6. Tip navíc – Fotovoltaika

S fotovoltaikou dnes žádné peníze nevyděláte. Fotovoltaika je investicí do budoucnosti. A s Loxone můžete plně využít vyrobenou energii. Systém se postará o to, aby vaše klimatizace běžela v době, kdy vyrobíte dostatek elektřiny. Navíc můžete využívat přebytky pro další účely, například ohřev teplé vody. S Loxone můžete efektivně spravovat a šetřit energii ve vašem domě či firmě.


Kontaktujte nás