Jak správně vybrat podlahové topení?

Stavíte nový dům nebo přemýšlíte o rekonstrukci? Jednou z klíčových otázek, kterou byste si měli položit, je volba vhodného vytápění.

Stavíte nový dům nebo přemýšlíte o rekonstrukci? Jednou z klíčových otázek, kterou byste si měli položit, je volba vhodného vytápění. Podlahové topení není pouze ekonomickým, ale také estetickým řešením pro váš domov. V tomto článku vám přinášíme několik tipů, jak správně vybrat podlahové topení, které splní vaše požadavky. 

Podlahové topení přináší několik klíčových výhod, které stojí za zvážení:

Funkčnost a estetika

Vyhřívání místnosti skrze podlahu nenarušuje estetiku interiéru. Na rozdíl od tradičních radiátorů může podlahové vytápění být skvělým prvkem designu, zajišťujícím efektivní vytápění bez ztráty prostoru.

Tepelný komfort

Princip podlahového topení nabízí úsporné vytápění prostřednictvím velké plochy podlahy. Teplo je rovnoměrně rozloženo, což zajišťuje optimální pocit tepla od nohou. Pro rodiny s dětmi je to ideální volba, umožňující bezpečné hrání na podlaze.

Úsporný provoz

Podlahové topení funguje na nižší teplotě než tradiční radiátory. Sálavé teplo rovnoměrně ohřeje místnost při nižší teplotě, což vede k úsporám energie a ekonomičtějšímu provozu. Úspory podlahové vytápění lze ještě zvýšit s použitím inteligentní regulace vytápění. 

Druhy podlahového topení:

A) Teplovodní podlahové topení:

Teplovodní systém využívá vodu v plastových trubkách k přenosu tepla. Tento systém je vhodný pro novostavby a nabízí vysokou akumulační schopnost pro dlouhodobé udržení tepla. Je však náročnější na instalaci, má vyšší pořizovací náklady a vyžaduje kotel nebo tepelné čerpadlo. Teplovodní systémy mohou být i hlučné a náročné na servis.

B) Elektrické podlahové topení:

Moderní a bezúdržbové řešení, ideální pro nízkoenergetické domy. Elektrické topení je snadněji regulovatelné, a díky nižším pořizovacím nákladům může být lákavou volbou. Navíc umožňuje individuální nastavení teploty v každé místnosti. Instalace je poměrně rychlá, vytápění je hotové během jednoho dne. Navíc, topení lze i krásně regulovat v jednotlivých místnostech. Průběh instalace heatfolie je možno vidět dole v galerii.

Při výběru podlahové krytiny je důležité zvážit tepelné vlastnosti materiálu. Heatfolie je vhodná pro jakýkoliv povrch (kromě kobercům, které nejsou vhodné pro podlahové vytápění), lze ji instalovat i přímo pod certifikovanou podlahovou krytinu.

Obecně ale se podlahové topení může být instalováno pod dřevo, laminát nebo vinyl. Věnujte pozornost tomu, jaký materiál bude pro vaše podlahové topení nejvhodnější.

Všechny výhody podlahového vytápění jsme pro vás popsali zde.

Závěrem, při výběru podlahového topení se zaměřte na specifika vaší stavby, požadavky na úspornost a individuální přednosti jednotlivých systémů. Správný výběr vytápění zajistí nejen komfort, ale také estetiku vašeho domova.



Rezervujte si termín