Infrastruktura nabíjecích bodů v Evropě do roku 2030

Díky opatřením Evropské unie v rámci Zelené dohody zažívá trh s elektromobily rozmach. Stíhá tento trend i infrastruktura nabíjecích stanic, nebo spíš zaostává?

Díky opatřením Evropské unie v rámci Zelené dohody zažívá trh s elektromobily rozmach. Stíhá tento trend i infrastruktura nabíjecích stanic, nebo spíš zaostává?

I přestože je prodej aut se spalovacím motorem stále populárnější než prodej elektromobilů, očekává se, že se poměr již brzy změní, předpovědi jsou následovné:

·      Do roku 2025 bude každý pátý prodaný automobil elektrický (celosvětově).

·      Do roku 2030 bude 2 z 5 prodaných automobilů elektrických (celosvětově).

V roce 2035 a později se v Evropě (v roce 2040 ve zbytku světa) očekává, že 100 % nově prodaných automobilů bude elektrických.

To znamená, že musíme Evropu i okolní státy připravit na zvýšenou poptávku po nabíjecích stanicích, protože poptávka stále exponenciálně roste.

V tomto článku se krátce podíváme na stav dnešní infrastruktury nabíjecích stanic a následně přeskočíme o deset let dopředu, abychom se podívali na nejnovější odhady.

Současný stav

Obyvatelé Evropy jsou vůči elektromobilům stále skeptičtí. Naštěstí s rostoucím počtem elektromobilů na našich silnicích přibývá i veřejných míst pro nabíjení. Největší poptávka po elektromobilech je právě v Evropě, na druhém místě je Čína a jako poslední USA. Nicméně mezi jednotlivými zeměmi pozorujeme skutečné rozdíly.

Prodej elektromobilů v Česku vzrostl o 47 %

Během prvních tří čtvrtletí letošního roku bylo prodáno 3,88 milionu nových vozidel s hybridním nebo čistě elektrickým pohonem na deseti nejvýznamnějších evropských trzích, což představuje meziroční nárůst o dvacet sedm procent. Tato informace vychází ze zprávy Electric Vehicle Sales Review od poradenské společnosti PwC.

Studie zkoumala pět největších západoevropských trhů, včetně Německa, Velké Británie, Francie, Španělska a Itálie, a také pět států s nejrozvinutější infrastrukturou, mezi něž patří Norsko, Švédsko, Švýcarsko, Nizozemsko a Rakousko.

Z celkového počtu 3,88 milionu prodaných vozidel představují elektromobily 1,24 milionu, což představuje meziroční nárůst o čtyřicet procent. Počet hybridních vozidel dosáhl 2,08 milionu, což znamená 29% nárůst. 

Počet dobíjecích stanic pro elektromobily v Evropě v letech 2020-2022

V roce 2022 bylo v Evropě (včetně Turecka) zhruba 535 700 veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Tento údaj zahrnuje nabíječky střídavého i stejnosměrného proudu. Čísla postupně rostla v letech 2020-2022. 

Novinkou Evropy je tzv. roaming, kdy poskytovatelé služeb nabíjení EV, jako je Virta, umožňují řidičům EV díky roamingu připojit a nabíjet svá vozidla z různých nabíjecích sítí.

Optimistické cíle pro další roky

Naštěstí se zdá, že podle nejnovějších odhadů bychom měli poptávku po nabíjení EV v Evropě uspokojit. Dle Virta Global by mělo v Evropě být 1,3 milionu veřejných dobíjecích stanic do roku 2025, 2,9 milionu do roku 2030. Rozmístění dalších veřejných dobíjecích míst v Evropě do roku 2030 by si vyžádalo investice v průměrné výši 1,8 miliardy eur.

Zdá se, že pandemie COVID-19 měla pozitivní dopad na prodej elektromobilů. Před pandemií se podle prvních průzkumů odhadovalo, že do roku 2030 bude po Evropě jezdit 33 milionů elektromobilů. Nyní výzkum upravený o pandemii ukazuje, že do roku 2030 bude po kontinentu jezdit 40 milionů elektromobilů.

Zdroj: Virta Global