Řízené větrání s rekuperací tepla pro lepší vzduch v místnosti

V dnešní době, kdy jsou domy stále více hermeticky uzavřené a utěsněné, se stává rekuperace vzduchu klíčovým prvkem pro zajištění zdravého prostředí.

V dnešní době, kdy jsou domy stále více hermeticky uzavřené a utěsněné, se stává rekuperace vzduchu klíčovým prvkem pro zajištění zdravého prostředí. Rekuperační větrání přivádějí čerstvý vzduch do místností, ale také přinášejí řadu dalších výhod.

Jak rekuperace funguje?

Rekuperace funguje na bázi řízeného větrání s rekuperací vzduchu.  Základem je rekuperační jednotka, což je zařízení, které využívá teplotu vzduchu odsávaného z daného prostoru k ohřevu chladného vzduchu, který je přiváděn z vnějšího prostředí. Tato zařízení zajišťují oddělení obou vzduchových toků tak, aby nedocházelo k jejich promísení, přičemž stykové plochy jsou vyrobeny z materiálu s maximální schopností přestupu tepla (aby nedošlo k ochlazení domu v zimních měsících, dochází ve výměníku k ohřátí vzduchu na stejnou teplotu, která vychází ven).

Výhody rekuperace

Mezi hlavní výhody patří vysoká kvalita vzduchu a dům bez vlhkostí a plísní. Rekuperační filtry také eliminují prašnost v daném objektu, to je velká výhoda zejména pro alergiky a astmatiky.

Rekuperace zajišťuje vždy čerstvý vzduch v objektu s minimálním obsahem CO2, a to bez ztráty tepla. Úspora je pak vnímána jako sekundární benefit, kdy ušetříte zejména za vytápění.  A skvělou zprávou je, že díky programu NZÚ lze na řízené větrání s rekuperací získat dotaci.

Možnost pasivního chlazení

Leaf také nabízí možnost pasivního chlazení, které využívá chladného vzduchu zvenčí k ochlazení vnitřního prostoru bez nutnosti použití klimatizace, nebo otevírání oken. Tato funkce je zvláště v létě výhodná pro domácnosti, které chtějí udržovat příjemnou teplotu v interiéru bez zvyšování spotřeby energie a nákladů spojených s provozem klimatizačního systému.

Co je to řízené větrání?

Řízené větrání představuje systém, který neustále přivádí do domu čerstvý venkovní vzduch, přičemž v případě potřeby jej ohřeje za účelem maximalizace energetických úspor pomocí tepla z odpadního vzduchu z domu. Řízené větrání je doporučeno regulovat, ale jak? Díky Loxone, zcela automaticky. Funguje na základě vlhkosti a úrovně CO2 v místnosti. V případě, že Loxone zaznamená příliš vysokou hladinu CO2 ve vzduchu, automaticky spustí rekuperaci.  Navíc díky aplikaci můžete stav CO2 v domě sledovat, také vás aplikace upozorní, kdy je správný čas na výměnu filtrů. Skvělou zprávou je, že naše rekuperaci Leaf lze jednoduše integrovat do systému Loxone. Jako bonus získáte možnost pasivního chlazení pomocí rekuperace. Většina z nás, v létě přes noc otevírá okna, abychom pustili do domu chladnější vzduch. Teď už to dělat nemusíte, rekuperace se večer sama spustí, aby do domu pustila chladnější vzduch.

Kvalita vzduchu je důležitější, než si myslíte

Má totiž obrovský vliv na váš spánek a celkový komfort. Špatná kvalita vzduchu může být příčinou nespavosti, únavy a bolestí hlavy. Rekuperace vzduchu nabízí efektivní řešení těchto problémů, eliminuje zátěž prachu, bakterií a vlhkosti, která může negativně ovlivňovat naše pohodu. Na špatnou kvalitu vzduchu vás také může upozornit senzor CO2.

Rekuperace Leaf i senzory CO2 jsou k vidění v našem Showroomu, tak si neváhejte rezervovat prohlídku.  

Rezervujte si termín