Co dělat s přetoky a nákup elektřiny na SPOTu

Pokud jste majitelem fotovoltaické elektrárny nebo uvažujete o jejím pořízení, jistě vás zajímá, jak efektivně využít výrobu elektřiny a maximalizovat své úspory.

Pokud jste majitelem fotovoltaické elektrárny nebo uvažujete o jejím pořízení, jistě vás zajímá, jak efektivně využít výrobu elektřiny a maximalizovat své úspory. Jedním z řešení je prodej přetoků, avšak co dělat, když je cena elektřiny záporná? V tomto článku se zaměříme na praktické tipy a chytrá řešení pro optimální využití vaší fotovoltaické elektrárny.

Sledujte ceny elektřiny a využijte výhodné situace

Prvním krokem k efektivnímu prodeji přetoků je sledování cen elektřiny na trhu. V době nejvyšší poptávky po elektřině, a tedy i nejvyšších cenách, je ideální prodat přetoky do sítě. S postupujícím rozvojem obnovitelných zdrojů energie se však stává, že cena elektřiny v době největšího výkonu fotovoltaických elektráren klesá a může dokonce být záporná. To znamená, že za dodávání elektřiny do sítě byste měli platit, a to se samozřejmě nikomu nevyplatí, proto přicházíme s řešením.

Optimalizátor spotových cen jako pomocník při obchodování na spotu

Moderní technologie vám může výrazně usnadnit sledování cen elektřiny a rozhodování o prodeji přetoků. Bude vám stačit pouze elektroměr a Miniserver Loxone. Díky inteligentnímu energetickému managementu a funkčnímu bloku OTE, můžete nejen obchodovat na spotu v době, kdy je cena energie nejnižší ale také můžete zapínat spotřebiče podle priorit.

Má to několik výhod:

-       Loxone Miniserver automaticky vyloučí nákup elektřiny v drahé a velmi drahé hodiny

-       Ve spolupráci s fotovoltaickou elektrárnou umí chytře nakládat s přebytky

-       OTE vám umožní napojit ceník dynamických tarifů elektřiny na váš energetický management

-       Pokud máte baterii, nemusíte ji každý den bezhlavě nabíjet, systém predikuje solární zisky a baterii nabije v případě, že následující den budou zisky minimální.

Využití baterie pro ukládání přetoků

Jedním z častých řešení, je pořízení baterie pro ukládání vyrobené elektřiny. Nicméně, nemá smysl baterii bezhlavě nabíjet a vybíjet bez jakékoliv optimalizace. Nejenom, že baterii tak snižujete její životnost, ale také neefektivně nakládáte s vyrobenou elektřinou. A nepochopte nás špatně, baterie u fotovoltaického systému dává smysl, pokud ji budete efektivně řídit. Je to jednoduché, v hodinách, kdy je energie drahá využijete vlastní vyrobené energie, v době, kdy je energie dražší, využijete přetoků uložených v baterii. S inteligentním řízením také výrazně snížíte návratnost investice.

Automatizace řízení pro obchodování na SPOTu

Pokud nechcete trávit čas sledováním cen elektřiny, můžete využít chytrého řešení Loxone. Budete tak vědět, kdy je nejvýhodnější prodávat přetoky do sítě nebo využít vyrobenou elektřinu pro spotřebu či nabíjení baterií.

Nabízíme inovativní řešení pro efektivní využití fotovoltaických elektráren a maximalizaci vašich úspor. Sledujte naše novinky a buďte první, kdo využije ty nejlepší technologické možnosti pro svou domácnost.


Kontaktujte nás