Jak přejít na spotový tarif?

Spotový trh je dnes velmi diskutované téma, ale jak se k obchodování dostat? Vyplatí se to? A co se stane, když se cena elektřiny "utrhne". Na vše pro vás máme odpověď.

První krok k získání přístupu k spotovému tarifu je mít chytrý elektroměr. K chytrému elektroměru se dostanete dvěma způsoby. První možností je pořízení FVE, kdy má distributor povinnost vám chytrý elektroměr zdarma nainstalovat. V případě, že FVE nemáte a neuvažujete nad pořízením, stačí poslat žádost distributorovi, který vám následně chytrý elektroměr za poplatek poskytne.

Cena elektroměru se pohybuje od 3 do 10 tisíc Kč.

Proč potřebujete chytrý elektroměr?

Jedná se totiž o zařízení, které je schopné průběžně zaznamenávat hodnoty vaší spotřeby. Tyto hodnoty chytrý elektroměr posílá vašemu distributorovi a ten vám jednou měsíčně naměřené hodnoty vyúčtuje. Chytrý elektroměr tak zajistí efektivitu a přesnost zaznamenávání naměřených hodnot a vy tak můžete s klidnou hlavou obchodovat na spotu.

Vyplatí se tedy odebírat elektřinu na spotovém trhu?

Uveďme si příklad z praxe. Dle www.ote-cr.cz/ dne 23.2.2024 kolem 4:00 ráno byla cena za 1 MWh 17,41 EUR, to je zhruba 442 Kč. Pokud hodnoty přepočítáme na kWh vyjde nám cena elektřiny 0,442 Kč/kWh. Pro lepší představu, v ten stejný den kolem 8:00, kdy byla poptávka po elektřině nejvyšší, se cena za kWh rovnala 2,43 Kč – to je 5 a půl krát více. Proč třeba nenahřívat bojler ve 4 ráno, kdy je elektřina nejlevnější? Proč nezapnout pračku nebo sušičku? V takové situace se obchodování na spotu opravdu vyplatí, ale manuálně ovládat všechny technologie a spínat je v časech s nejnižší spotřebou, to je nereálné, proto potřebujete řídící jednotku, která se o vše postará za vás – Miniserver Loxone.

Výše zmíněné hodnoty nezahrnují poplatky distribuci.

Miniserver je králem vašich úspor

Řídící jednotka, která zajistí obchodování na spotu podle aktuálních cen elektřiny. Jednoduše řídí bojler, tepelné čerpadlo, fotovoltaiku a další technologie. Miniserver zná hodnoty spotového trhu den dopředu. V levné hodiny bojler nahřeje vodu, která vám s velkou pravděpodobností vydrží až do večera. Ohřev vody je jeden z energeticky velmi náročných činností domácnosti (ihned po vytápění), jedná se cca o 15-20 % z celkové spotřeby domu. Stejně tak můžete v levných hodinách přitopit a výrazně tak ušetříte. Během dne pak Miniserver energii šetří tak, že například netopí zbytečně tam, kde to není potřeba. Ročně tak můžete dosáhnout velmi velkých úspor.

Bojíte se nákupu elektřiny na spotovém trhu?

Obchodování se spotovými cenami elektřiny se stává v poslední době velmi populární. Nicméně, mnoho lidí se bojí, že se cena elektřiny na spotovém trhu tzv. „utrhne“ a půjde rychle nahoru. Proto doporučujeme pořízení Miniserveru, a díky němu nákup v drahé hodiny jednoduše zakážete.

 


Kontaktujte nás