Co kdyby elektromobil nabíjel z fotovoltaiky?

Technologie se neustále vyvíjí a elektromobily se stávají stále populárnější pro mnoho lidí. Jednou z inovativních myšlenek je možnost nabíjení elektromobilů čistě z energie fotovoltaické elektrárny.

Věc, která se může zdát jako naprosto nereálná se stává realitou. Technologie se neustále vyvíjí a elektromobily se stávají stále populárnější pro mnoho lidí. Jednou z inovativních myšlenek je možnost nabíjení elektromobilů čistě z energie fotovoltaické elektrárny.

Kolik km ujede ročně průměrný český řidič?

Průměrný český řidič ročně ujede 10 000 km, průměrně tak spotřebuje 650 litrů benzínu, což je přepočteno na energii zhruba 6500 kilowatthodin (6,5 MWh). Kdybyste totéž ujeli se Škodou Enyaq, což není nejúspornější elektromobil, jedná se o velké, těžké a poměrně rychlé auto, spotřebovali byste 2000 kWh (2MWh). Ušetřili byste tak průměrně za rok 450 litrů benzínu.

Při přechodu na elektromobil majitel vždy ušetří obrovské množství energie bez ohledu na to, kde bude nabíjet, a to i v případě, že do nabíjení započítáme další faktory jako ztráty při nabíjení z veřejné sítě, přenosu elektřiny, účinnost zdrojů a další. A v případě, že budete nabíjet z vlastní fotovoltaické elektrárny, ušetříte ještě mnohem více.

Jak často budete nabíjet při nájezdu 10 000 km ročně?

Samozřejmě, ne vždy se auto nabíjí doma, a ne vždy FVE vyrobí dostatek elektřiny, v době, kdy to budete potřebovat, pojďme si tedy uvést konkrétní příklad. V případě, že ujedete 10 000 km ročně, tj. průměrně 830 km měsíčně, spotřebujete 166 kWh měsíčně, tudíž by vám měly stačit 3 nabití Škody Enyaq za měsíc. Na jedno plné nabití potřebuje Škoda Enyaq cca 60 kWh. Nabít elektromobil jednou či dvakrát za měsíc z FVE by neměl být tedy vůbec žádný problém. Výroba z FVE, dle reálných zkušeností, dokáže pokrýt až polovinu roční spotřeby elektromobilu.

Existují nabíjecí stanice pro elektromobily, které podporují solární nabíjení a mohou tak elektromobily nabíjet z přebytků zcela zdarma.

Pokud máte zájem o instalaci fotovoltaické elektrárny nebo nabíjecí stanice pro elektromobily, neváhejte nás kontaktovat.


Kontaktujte nás