Rizika, která by mohla vést ke zvýšení cen elektřiny v roce 2024

Budoucnost evropského energetického trhu bude ovlivněna několika klíčovými faktory, které mohou vést ke zvýšení cen elektřiny.

V současné době se evropský energetický trh nachází ve fázi významných změn, které mají potenciál zásadně ovlivnit ceny elektřiny. Z dlouhodobého hlediska lze identifikovat několik klíčových faktorů, které mohou vést k růstu cen elektřiny.

Uzavírání uhelných elektráren

Jedním z hlavních důvodů je uzavírání uhelných elektráren. Evropské země se zavázaly k postupnému ukončení těžby uhlí a výroby elektřiny z něj. Tento krok je součástí širšího plánu na snižování emisí skleníkových plynů a boje proti klimatickým změnám. Jakmile dojde k uzavření uhelných elektráren, dojde k poklesu nabídky elektřiny na evropském trhu, což nevyhnutelně povede k tlaku na růst cen.

Omezování počtu emisních povolenek

Dalším faktorem, který může výrazně ovlivnit ceny elektřiny, je omezování počtu emisních povolenek. Evropská unie dlouhodobě usiluje o snižování počtu těchto povolenek, což zvyšuje jejich cenu. Začátkem roku cena jedné emisní povolenky překonala úroveň 100 eur za tunu CO2 a dosáhla tak nového rekordu. Nyní se cena emisních povolenek pohybuje průměrně na ceně 70 eur za tunu CO2, přičemž od února roku 2024 cena stoupla o zhruba 40 %. Tento trend zvyšuje náklady pro energetické společnosti, které pak mohou tyto náklady přenést na konečné spotřebitele.

Uzavírání jaderných elektráren

Životnost jaderných elektráren je omezená a nelze ji neustále prodlužovat. Nové jaderné elektrárny se sice staví či plánují, avšak dlouhodobě nebudou schopné plně nahradit ty, které budou uzavřeny. Tento nedostatek kapacity může vést k dalšímu zvýšení cen elektřiny, protože nabídka nebude schopna uspokojit poptávku.

Nátlak na obnovitelné zdroje

Evropská unie vyvíjí tlak na rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Tento tlak může vést k dalším změnám na trhu s elektřinou. Je pravděpodobné, že ceny budou zvýhodněné pro ty, kteří investují do fotovoltaických panelů a jiných obnovitelných zdrojů energie. To by mohlo donutit více domácností a podniků investovat do těchto technologií, což však může vést k dočasnému zvýšení cen elektřiny, než se trh stabilizuje.

Budoucnost evropského energetického trhu bude ovlivněna několika klíčovými faktory, které mohou vést ke zvýšení cen elektřiny. Uzavírání uhelných a jaderných elektráren, omezování emisních povolenek a tlak na obnovitelné zdroje jsou hlavními riziky, která mohou způsobit růst cen. Tyto změny jsou však nevyhnutelné a je nutné se na ně připravit. Vývoj energetického trhu bude vyžadovat adaptaci a nové investice, které zajistí stabilní a udržitelnou energetickou budoucnost pro všechny evropské spotřebitele.


Kontaktujte nás