Inteligentní řízení přebytků

Fotovoltaické systémy vyrábějí nejvíce energie v době, kdy nikdo není doma. To vede k přebytkům energie, které je třeba inteligentně řídit a směrovat správným směrem.

V moderní budově je celá řada elektrických spotřebičů, od osvětlení, topných systémů, ledniček a kuchyňských spotřebičů, až po počítače a elektromobily. Budovy nejen spotřebovávají energii, ale mohou ji také vyrábět, například pomocí fotovoltaických systémů (FVE). Často se však stává, že domácí fotovoltaické systémy vyrábějí nejvíce energie v době, kdy nikdo není doma a spotřeba elektřiny je v soukromém sektoru nízká. To vede k přebytkům energie, které je třeba inteligentně řídit a směrovat správným směrem, aby se minimalizovaly nebo zcela eliminovaly přetoky do sítě. Pro majitele FVE je klíčové využít energii co nejefektivněji v době, kdy je k dispozici, aby se později nemuseli spoléhat na její nákup.

Automatizace je řešením

Řešením pro efektivní správu přebytků fotovoltaické energie je systém automatizace, jako je například Loxone. Tento systém zvyšuje energetickou účinnost budov tím, že optimalizuje vlastní spotřebu energie. Klíčovým prvkem je funkční blok Energetický manager, který umožňuje cílené využití aktuálně vyrobené energie. Tento blok řídí bateriové úložiště a až 12 spotřebičů s různými prioritami. Když je vyrobeno více energie, než se aktuálně spotřebovává, Energetický manager automaticky zapíná různé spotřebiče podle předem nastaveného seznamu priorit.

Energetický manager

Energetický manager nejprve nabije akumulátor na požadovanou úroveň nabití s nejvyšší prioritou. Poté se pokusí zapnout co nejvíce spotřebičů, začíná těmi s nejnižší připojenou zátěží. Aby mohl efektivně fungovat, potřebuje systém informace o aktuální výrobě a spotřebě elektřiny. Díky službě Loxone Weather Service je možné do logiky systému zahrnout i předpovědní hodnoty, což umožňuje ještě efektivnější využití bezplatné solární energie. Tímto způsobem lze například nabíjet bateriové úložiště, elektromobily nebo zvýšit teplotu kotle, aby byla energie připravena k použití později.

Maximalizace využití vlastní energie

Inteligentní řízení přebytků fotovoltaické energie minimalizuje přetoky do sítě a maximalizuje využití vlastní vyrobené energie. Tento přístup nejen šetří náklady, ale také přispívá k udržitelnějšímu a ekologičtějšímu provozu budov. Systém automatizace, jako je Loxone, umožňuje majitelům FVE plně využít potenciál jejich solárních instalací a zajistit, že vyrobená energie je vždy využita co nejefektivněji, což je klíčové pro moderní a energeticky úsporné domácnosti.