Jak připravit dům na příchod fotovoltaické elektrárny?

Investice do fotovoltaické elektrárny (FVE) je výborným způsobem, jak zvýšit energetickou soběstačnost a snížit náklady na elektřinu.

Investice do fotovoltaické elektrárny (FVE) je výborným způsobem, jak zvýšit energetickou soběstačnost a snížit náklady na elektřinu. Aby byl váš systém efektivní a bezproblémový, je důležité důkladně připravit váš dům na jeho instalaci. Zde je několik klíčových kroků, které byste měli zvážit:

Posouzení vhodnosti střechy

Prvním krokem je zhodnocení stavu a vhodnosti vaší střechy pro instalaci solárních panelů. Důležité faktory zahrnují například:

Nosnost střechy – Šikmá střecha by měla mít nosnost minimálně 25 kg/m², rovná střecha alespoň 40 kg/m².

Orientace střechy – Nejlepší je jižní orientace, ale využitelná je i jihovýchodní, jihozápadní, západní a východní strana.

Velikost prostoru – Panely lze umístit i na další budovy, jako jsou garáže, stodoly či pergoly. Všechny objekty musí být zaneseny v katastru nemovitostí.

Minimalizace stínění – Snažte se mít na střeše co nejméně vikýřů a komínů, které by mohly stínit panely. Tyto prvky je ideální umístit na severní stranu střechy, kam se FVE stejně neinstaluje.

Pokud je vaše střecha starší nebo potřebuje opravu, je lepší ji provést před instalací FVE. Fotovoltaické panely chrání střechu před přímým dopadem počasí, což může prodloužit její životnost. V případě potřeby lze panely demontovat a po opravě střechy je znovu instalovat (nicméně to není úplně nejlepší řešení).

Umístění střídače a baterií

Ideální je, pokud máte v domě technickou místnost pro umístění střídače a případně i baterií. Pokud takový prostor nemáte, dobře poslouží i garáž, chodba nebo sklep. Místnost musí být neprašná, suchá a s relativně stabilní teplotou.

Příprava elektroinstalace

Pro bezproblémové připojení FVE k domovnímu rozvodu je potřeba připravit elektroinstalaci:

Instalační trubky – Mezi panely a technickou místností je potřeba umístit jednu až dvě instalační trubky (husí krky) o průměru 30–50 mm.

Elektroměrový rozvaděč – Musí být připraven pro dvoutarifní měření.

Uzemnění a bleskosvod – FVE musí být uzemněna a chráněna dle platných norem.

Nutná administrativa

V průběhu prvních fází realizace přichází na řadu také nutné papírování. Sem patří dodání cenové nabídky fotovoltaiky se všemi potřebnými specifikacemi a následný podpis smlouvy s realizační firmou. Administrativa obnáší též vyjednání dotace Nová zelená úsporám, jednání s distributorem ohledně podmínek připojení FVE k distribuční síti (tzv. on-grid FVE je podmínkou získání dotace) a následný podpis smlouvy o připojení fotovoltaického systému k elektrické síti.

Energetický management

Pro maximální efektivitu FVE je vhodné zavést systém energetického managementu, který umožní optimalizovat spotřebu energie. Umožní například naplánovat chod energeticky náročných spotřebičů do doby, kdy FVE vyrábí nejvíce energie. Tzn. voda v bojleru se bude ohřívat v době, kdy je nejvíce přebytků atd.

Příprava domu na instalaci FVE vyžaduje pečlivé plánování a zvážení několika klíčových faktorů. Správná příprava zajistí, že váš systém bude fungovat efektivně a spolehlivě, čímž maximalizujete své úspory a přínosy pro životní prostředí. Pokud potřebujete pomoc s přípravou a instalací FVE, neváhejte se na nás obrátit.


Kontaktujte nás