Tisíce ročně navíc s tepelným čerpadlem

Dotace na tepelná čerpadla a výhodnější sazby. Všechno se zdálo jako sen, ze kterého se Česká republika velmi rychle probudila. Majitelé tepelných čerpadel si letos připlatí více než ostatní.

Dotace na tepelná čerpadla a výhodnější sazby. Všechno se zdálo jako sen, ze kterého se Česká republika velmi rychle probudila. Majitelé tepelných čerpadel si letos připlatí více než ostatní. Může za to zejména poplatek za obnovitelné zdroje. Roli zde hraje spotřeba elektřiny čerpaná z distribuční soustavy, paradoxně tedy domácnosti s novým tepelným čerpadlem na tomto poplatku zaplatí více peněz než dosud.

Poplatek za obnovitelné zdroje letos činí 599 Kč/1 MWh, při spotřebě 10 MWh ročně tak majitelé tepelných čerpadel zaplatí necelých 6 tisíc korun. Poplatek byl od října roku 2022 do konce roku 2023 hrazen státem.

Výrazně rovněž vzrostly poplatky za jistič a distribuci. V nízkém tarifu, který je pro uživatele tepelných čerpadel zásadní, činí meziroční nárůst přes 240 %.

Nízký tarif

Domácnosti, které používají tepelné čerpadlo a mají běžnou spotřebu devět megawatthodin (MWh) v nízkém tarifu a jednu MWh ve vysokém tarifu, za letošní rok zaplatí o 11 500 Kč více než loni. Toto zvýšení představuje více než dvojnásobek oproti minulému roku.

Navzdory očekávání energetických úspor se náklady na provoz tepelných čerpadel stále více zvyšují. Mnoho domácností kvůli finančním důvodům nechce přecházet na tento zdroj vytápění a někteří uživatelé dokonce přecházejí zpět k vytápění dřevem, uhlím nebo peletami. To samozřejmě vede k úspoře financí, nicméně není to řešením problému. Vytápění uhlím či peletami bude již brzy díky EU zakázáno a pokutu platit určitě nikdo nechce.

Nárůst regulovaných cen

Největší nárůst regulovaných cen se projevil u zákazníků s vysokou spotřebou elektřiny, kteří ji mimo jiné využívají k vytápění. Hlavní příčinou tohoto růstu je zvýšení cen elektřiny spojené s množstvím odebrané energie. Naopak u domácností s běžnou spotřebou elektřiny a nejčastější sazbou D02d byl nárůst distribučních plateb nižší. V distribuční oblasti ČEZ se cena za distribuci meziročně zvýšila o čtvrtinu, z 1949 Kč za MWh na letošních 2439 Kč. V oblasti PRE došlo k nárůstu o šest a půl procenta, z 1579 Kč na 1680 Kč za MWh. V distribuční oblasti EG.D vzrostla cena z 2103 Kč na 2542 Kč, což je o pětinu více.

Regulované části plateb se zvýšily prakticky ve všech sazbách, a to zejména kvůli rostoucím nákladům na provoz energetických soustav. Tyto náklady zahrnují vyšší ceny elektřiny na krytí technických ztrát a služby k udržování rovnováhy v přenosové soustavě. V loňském roce byly ceny zastropovány státními dotacemi, avšak tyto dotace od ledna skončily.

Spotřeba tepelného čerpadla

Spotřeba tepelného čerpadla se bude lišit od typu, také záleží, jestli tepelné čerpadlo budete využívat pro ohřev vody nebo pro vytápění nebo obojí. Čím vyšší jsou tepelné ztráty domu a čím více lidí v domě bydlí, tím vyšší bude spotřeba.

Příklad:

Typ domu: Novostavba RD, který obývají 4 osoby

Využití TČ: Vytápění (teplovodní podlahové topení)

Typ čerpadla: Invertorové tepelné čerpadlo vzduch-voda

Tepelná ztráta domu: 9 kW

Výpočtová teplota: -15 °C

Spotřeba teplé vody: 200 l/den.

Celková roční spotřeba tepelného čerpadla v tomto případě bude 4 752 KWh. Denní náklady se budou samozřejmě lišit podle venkovní teploty.

Jaká je spotřeba elektřiny s podlahovým vytápěním Heatfolie?