Vyplatí se fotovoltaika bez baterie?

Jednou z klíčových otázek, kterou si potenciální uživatelé kladou, je, zda se vyplatí investovat do fotovoltaického systému bez baterie nebo s baterií.

Fotovoltaické systémy se stávají čím dál populárnějšími jako způsob, jak snížit náklady na energii a přispět k ochraně životního prostředí. Jednou z klíčových otázek, kterou si potenciální uživatelé kladou, je, zda se vyplatí investovat do fotovoltaického systému bez baterie, nebo zda je lepší investovat do systému s bateriovým úložištěm. V tomto článku se podíváme na výhody a nevýhody fotovoltaických systémů bez baterie a kdy se tato volba může vyplatit.

Výhody fotovoltaiky bez baterie

Hlavní výhodou fotovoltaického systému bez baterie je výrazně nižší pořizovací cena. Baterie jsou nejdražší položkou v rozpočtu – jedna s kapacitou 3,55 kWh vyjde zhruba na 35 000 Kč a pro běžný rodinný dům se nejčastěji volí tři až čtyři kusy. Fotovoltaický systém bez baterie tak může být podstatně levnější. Fotovoltaický systém bez baterie je jednodušší a rychlejší na instalaci. Také údržba je méně náročná, protože není potřeba pečovat o baterie, které vyžadují pravidelnou kontrolu a specifické provozní podmínky.

Nevýhody fotovoltaiky bez baterie

Bez možnosti ukládat přebytečnou energii nemůžete plně využít elektřinu vyrobenou během dne, pokud zrovna nejste doma. Vyrobená elektřina se použije na provoz aktuálně zapnutých spotřebičů nebo na ohřev vody, ale přebytek energie se vrátí do sítě vašeho distributora za méně výhodných podmínek než cena elektřiny odebírané ze sítě. S energetickým managementem tomu můžete jednoduše zabránit. Bez bateriového úložiště je domácnost stále závislá na distribuční síti. Ve večerních a nočních hodinách musíte čerpat elektřinu pouze ze sítě. Navíc vás fotovoltaika bez baterie neochrání v případě výpadku proudu. Na systém bez baterie dostanete menší státní dotaci. Na fotovoltaiku s akumulací obdržíte navíc 8 000 Kč za každý instalovaný kW, což může být významný finanční přínos.

Kdy se vyplatí fotovoltaika bez baterie?

Fotovoltaický systém bez baterie je ideální pro rodinné domy, kde je spotřeba elektrické energie převážně v denních hodinách. Pokud víte, že právě během dne odebíráte nejvíce elektřiny a nepotřebujete se ji zásobit na večer, může být fotovoltaika bez baterie dobrou volbou. Systém ale musí být nadimenzován tak, abyste maximum solární energie dokázali okamžitě spotřebovat.

Většina lidí, přinejmenším těch v produktivním věku, je však přes den v práci a největší spotřebu energie mají až ve večerních hodinách – po příchodu domů vaří večeři, zapínají pračku, pouští televizi atd. Proto se většině domácností vyplatí investovat do baterie a již zmiňovaného energetického managementu.

Možnosti využití přebytečné energie

Ekonomicky se vždy nejvíce vyplatí spotřebovat solární energii ihned na místě, případně ji v rámci několika dní čerpat z baterie. Ani ten, kdo baterii nemá, nemusí o vyrobené přebytky úplně přijít. Přebytečnou elektřinu můžete nejen prodávat do sítě (výkupní ceny jsou však aktuálně dost nízké), ale také využívat službu virtuální baterie, komunitní sdílení elektřiny nebo si solární energii posílat na jiné odběrné místo kdekoliv v distribuční soustavě v rámci ČR.

Energetický management

Další způsob, jak zvýšit efektivitu fotovoltaického systému bez baterie, je využití energetického managementu. Moderní technologie umožňují řídit spotřebu elektrické energie tak, aby byla maximálně využita v době, kdy fotovoltaický systém vyrábí nejvíce energie. To znamená, že spotřebiče, které mohou fungovat během dne (např. pračky, myčky nádobí nebo klimatizace), lze naprogramovat na provoz v době, kdy je dostatek slunečního svitu. Tím se minimalizují přebytky elektřiny vrácené do sítě a zvyšuje se vlastní spotřeba na místě. Stejně tak lze nabíjet elektromobil přímo ze solární energie, pokud je doma během dne, což dále optimalizuje využití vyrobené elektřiny a snižuje náklady na energii.

Pokud máte otázky nebo potřebujete poradit s návrhem optimálního systému, obraťte se na odborníky, kteří vám pomohou najít řešení šité na míru vaší domácnosti.