Premiéra komunitní energetiky

Již od 1.7.2024 je podle novely energetického zákona Lex OZE II povoleno komunitní sdílení elektřiny napříč celou Českou republikou.

Již od 1.7.2024 je podle novely energetického zákona Lex OZE II povoleno komunitní sdílení elektřiny napříč celou Českou republikou. Podání žádostí bylo však odloženo do srpna a nyní se už můžete registrovat!

Tři způsoby, jak lze elektřinu sdílet

První způsob limituje počet účastníků, nicméně není omezena lokalita. Aktivní zákazník může být součástí skupiny o 10 členech, která může sdílet elektřinu po celé České republice. Tudíž pokud máte chatu se solárními panely v Čechách a bydlíte v bytě v Ostravě, elektřinu vyrobenou v Čechách lze „spotřebovat“ v Ostravě.

Druhý způsob je také limitován počtem účastníků, ale hlavně je limitován územím. Takzvané energetické společenství může mít až tisíc členů, ale sdílení je umožněno jen v hranicích tří sousedních správních obvodů obce s rozšířenou působností. Předpokládá se, že členové těchto společenství se budou podílet na budování větších energetických zdrojů. V tomto případě je třeba založit právnickou osobu a zaregistrovat ji u Energetického regulačního úřadu.

Třetí variantou je sdílení elektřiny v rámci bytového domu. To bylo možné díky vyhlášce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) už od roku 2023, ale díky novele lex OZE II, která dá vzniknout Elektroenergetickému datovému centru, bude jednodušší spravedlivěji rozpočítat spotřebu elektřiny například ze společné fotovoltaiky mezi bytové jednotky.

Elektroenergetické datové centrum

Je důležité si uvědomit, že energie se fyzicky nesdílí. Proto se bavíme o „spotřebě“ energie. Sdílení probíhá formou zúčtování dle naměřených hodnot výroby a spotřeby. Proto bylo nutné založit elektroenergetické datové centrum (EDC). Jedná se o nový subjekt, který bude mít na starost sběr dat a bilancování.

Co musí splňovat odběrné místo s výrobnou, aby bylo možné sdílet elektřinu?

  • Výrobna musí být kompletně v provozu s povolením dodávat vyrobené přetoky do distribuční sítě a využívat výrobní EAN.
  • Výrobna musí být kompletně připojena a být v provozu (musí proběhnout UTP/PPP).
  • Výrobna musí mít povoleno dodávat do sítě vyrobené přetoky, musí mít rezervovaný výkon větší než 0 kW.
  • Zákazník musí využívat svůj výrobní EAN (tzn. uzavřenou smlouvu na výkup přebytků/nebo jiný typ smlouvy s obchodníkem s elektřinou).

Co musí splňovat odběrné místo, do kterého se bude sdílet?

Místo musí být připraveno na osazení průběhového elektroměru, který je zpravidla větší než klasický. Přesné připojovací/technické podmínky Vám sdělí Váš distributor. Nejčastěji jde o společnost ČEZ, EG.D nebo PRE a připojovací podmínky najdete na jejich webových stránkách.

Žádosti

Žádost o sdílení elektřiny by dle předsedy představenstva Elektroenergetického datového centra mělo je možné podat zde: https://portal.edc-cr.cz/.