Tepelné čerpadlo se v zimě prodraží

Mrazivé teploty, které v zimě zasahují Českou republiku, často klesají až k -20 °C. Jak si v těchto podmínkách poradí tepelná čerpadla, která čerpají teplo z venkovního vzduchu?

Mrazivé teploty, které v zimě zasahují Českou republiku, často klesají až k -20 °C. Jak si v těchto podmínkách poradí tepelná čerpadla, která čerpají teplo z venkovního vzduchu? Vytápění promrzlého domu a ohřev užitkové vody představují pro tato zařízení velkou výzvu. Některá tepelná čerpadla bohužel selhávají a jejich provoz se stává neočekávaně drahým.

V České republice jsou nejrozšířenější tepelná čerpadla typu vzduch-voda. Jejich instalace je relativně snadná, protože nevyžadují vrtání nebo zemní kolektory. Tento typ však má i své nevýhody, zejména v zimním období.

Princip a fungování tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla vzduch-voda fungují na principu přenosu tepla z venkovního vzduchu na pracovní médium. Logicky tedy vyvstává otázka, jak efektivní jsou v mrazivých podmínkách, kdy je venkovní vzduch velmi chladný. Odpověď není příliš povzbudivá: fungují nedostatečně.

Jak teploty klesají pod bod mrazu, snižuje se účinnost tepelného čerpadla, což má za následek nižší topný faktor – poměr mezi spotřebovanou energií a vyprodukovaným teplem. Z původně uváděného topného faktoru 3,5 se často stává hodnota okolo 2. Snížená účinnost je často kompenzována dalším topným zdrojem, například elektrokotlem, který pomáhá zajistit dostatečné vytápění.

Kompresor a ventilátory musí pracovat intenzivněji

Kromě nižší účinnosti je třeba počítat i s vyšší hlučností tepelného čerpadla při mrazivých teplotách. Kompresor a ventilátory musí pracovat intenzivněji, aby zajistily potřebné teplo, což vede k vyšší hlučnosti. Tento zvýšený hluk může být rušivý a také negativně ovlivňuje životnost zařízení, které je v zimě vystaveno většímu opotřebení.

Provoz tepelného čerpadla v zimě se tedy může výrazně prodražit. Výrobci často uvádějí vysoký topný faktor, kterého však zařízení dosahují jen po krátkou dobu. Po zbytek roku, a zejména v zimních měsících, je účinnost mnohem nižší. To vede k pomalejší návratnosti investice do tepelného čerpadla a k vyšším provozním nákladům, než jaké výrobci a prodejci slibují.

Závěrem lze říci, že ačkoli tepelná čerpadla vzduch-voda mohou být lákavou volbou díky snadné instalaci, jejich provoz v zimních podmínkách představuje značné výzvy. Při nízkých teplotách klesá jejich účinnost, zvyšuje se hlučnost, to vede k vyšším nákladům na provoz i případný servis.