Jak dobře udělat elektroinstalaci v novostavbě?

Elektroinstalace v novostavbě je jedním z nejdůležitějších prvků, který zásadně ovlivňuje pohodlí a bezpečnost bydlení.

Plánování je základ

Při stavbě nového domu je nutné začít pečlivým plánováním elektroinstalace. S projektem typového rodinného domu obdržíte i projekt elektroinstalace. Uvědomte si ale, že tento projekt je unifikovaný a nebyl s vámi detailně konzultován. Spousta lidí je pak zklamaných. U typových domů se sice elektroinstalace může zdát cenově přijatelnější než od externí firmy, nicméně je důležité si uvědomit, že elektroinstalace není na míru vašim potřebám. Dodavatel má jeden projekt, který je použit pro všechny typové domy. Je proto důležité ho upravit tak, aby vyhovoval právě vám – nejen nyní, ale i v budoucnu. Měli byste se zamyslet nad rozmístěním zásuvek, vypínačů a dalších prvků, aby odpovídaly vašim specifickým potřebám a požadavkům.

Koncept interiéru a plánování elektroinstalace

Umístění vypínačů, zásuvek a domovního zvonku můžete samozřejmě řešit intuitivně, ale moderní elektroinstalace nabízí mnohem více. Dnešní technologie umožňují integrovat do elektroinstalace různé prvky, které zvyšují komfort, bezpečnost a úsporu energií. Například čidla pohybu, stmívatelné osvětlení, ovládání žaluzií, nebo intercom. Každou místnost, stejně jako exteriér, je důležité detailně promyslet.

Klasická elektroinstalace nebo chytrá domácnost?

Při plánování elektroinstalace máte na výběr mezi klasickou silovou elektroinstalací a kombinací s moderními sběrnicovými kabely pro chytrou domácnost. Doporučujeme zvolit druhou variantu, která sice na začátku znamená o něco vyšší investici, ale přinese vám vyšší komfort, bezpečnost a úspory energií. Navíc budete mít možnost systém chytré domácnosti postupně rozšiřovat. Myslete také na to, že kabely můžete mít natažené i na jiná místa na pozemku, jako je bazén nebo zahradní domek.

Na co nezapomenout?

Venkovní a automatické osvětlení: Nejen v interiéru, ale i v exteriéru je dobré mít dostatečné osvětlení, ideálně s automatickým spínáním.

Elektrické ovládání vrat, žaluzií a rolet: Pohodlné a praktické řešení, které zvýší bezpečnost a komfort.

Domovní zvonek a videotelefon: Pro větší bezpečnost a kontrolu přístupu do domu.

Zabezpečovací zařízení a kamery: Ochrání váš domov před nevítanými návštěvníky.

Rozvody pro internet, televizi a reproduktory: Umožní vám snadné připojení moderních multimediálních zařízení.

Příprava na elektromobilitu a fotovoltaiku: Myslete na budoucnost a připravte svůj domov na nové technologie.

Na velikosti rozvaděče záleží

Projekt elektroinstalace typového domu většinou obsahuje rozvodnici dimenzovanou na určitý standardní počet prvků. Pokud plánujete mít chytrou domácnost, zabezpečovací zařízení nebo například nabíjecí stanici pro elektromobil, bude potřeba více místa v rozvaděči. Zvažte použití kombinovaných a multimediálních rozváděčů, které umožňují pohodlně propojit silové, sdělovací i sběrnicové kabely.

Estetika a ergonomie

Moderní elektroinstalace přináší mnoho designových možností. Veškeré viditelné ovládací prvky, jako jsou vypínače, zásuvky a ovladače chytré domácnosti, by měly být v jednotném designu, aby působily esteticky a harmonicky s interiérem. Rozhodně se vyhněte různým chytrým krabičkám, které mohou narušit celkový dojem.

Realizace

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ elektroinstalace, vždy je nejlepší nechat realizaci na odbornících. Kvalifikovaný elektrikář zajistí, že veškeré práce budou provedeny podle platných norem a s ohledem na bezpečnost. Navíc vám může poradit s výběrem vhodných materiálů a technologií. Po dokončení elektroinstalace nezapomeňte na revizi a pravidelnou údržbu, která zajistí dlouhodobou spolehlivost a bezpečnost.

Elektroinstalace v novostavbě je komplexní proces, který vyžaduje pečlivé plánování a profesionální realizaci. Moderní elektroinstalace nabízí řadu možností, jak zvýšit komfort, bezpečnost a efektivitu vašeho domova. Zohledněte všechny současné i budoucí potřeby a neváhejte investovat do kvalitních materiálů a technologií, které vám zajistí dlouhou životnost a pohodlí vašeho domova.