Bezúročný úvěr na fotovoltaiku pro podnikatele

Národní rozvojová banka (NRB) a Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spustili program na podporu energetické soběstačnosti a čisté energie. Při splnění podmínek NRB navíc firmám odpustí část splátek.

Bezúročný úvěr od 500 000 do 3 000 000 Kč

Od 31. července 2024 mohou podnikatelé a firmy bez ohledu na velikost žádat o bezúročný úvěr v rozmezí od 500 tisíc do 3 milionů korun. Tento úvěr jim umožní instalovat fotovoltaické elektrárny na podnikatelských objektech, jako jsou budovy, sklady, garáže nebo přístřešky pro auta. Navíc lze úvěr použít i na pokrytí nákladů spojených s instalací bateriových systémů pro ukládání elektrické energie. Součástí úvěru je také dotace, která umožňuje Národní rozvojové bance (NRB) odpustit část splátek za splnění stanovených podmínek. Tento program je financován Evropskou unií s celkovým rozpočtem 1 miliarda korun.

Dle slov Jozef Síkely, aby bylo dostatek elektřiny za přijatelné ceny, je nutné, abychom byli schopni ji vyrábět sami. Toho lze dosáhnout prostřednictvím obnovitelných zdrojů. MPO se dlouhodobě snaží zlepšovat podmínky pro investice, zjednodušují povolovací procesy a zavádí nová pravidla pro jejich efektivnější využívání. MPO ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou tak představili novou výzvu, která umožní podnikatelům získat bezúročný úvěr od 500 000 do 3 milionů korun. Pokud budou splněny všechny podmínky, nebude nutné splácet celou částku úvěru.

Michal Nebeský, člen představenstva NRB odpovědný za obchod, dodal: „Tento program podpoří živnostníky, podnikatele a firmy všech velikostí. Podnikatelé budou mít na splacení bezúročného úvěru až 15 let a při splnění podmínek jim může být odpuštěna značná část splátek. Mohou tak ušetřit až 30 % nákladů na instalaci fotovoltaických elektráren a až 50 % nákladů na instalaci systémů pro akumulaci energie.“

K odpuštění splátek je třeba splnit tři základní podmínky:

1. Dokázat, že fotovoltaická elektrárna a akumulátor energie splňují parametry stanovené v programu.

2. Předložit revizní zprávu k nově instalovaným zařízením.

3. Doložit protokol, který potvrzuje, že zařízení bylo schváleno pro trvalý provoz. 

Podporované projekty

Podporovány budou projekty fotovoltaických elektráren s výkonem do 50 kWp na podnikatelských budovách a přístřešcích, což má přispět k lepšímu využití těchto staveb, aniž by bylo třeba využívat zemědělskou půdu. Větší projekty s výkonem nad 50 kWp, včetně pozemních staveb, bude podporovat Ministerstvo životního prostředí, které s Ministerstvem průmyslu a obchodu diskutovalo podmínky této výzvy.

Podmínkou je, že rezervovaný výkon uvedený ve Smlouvě o připojení výrobny do distribuční soustavy nepřesáhne 30 % instalovaného výkonu v odběrném místě.

Podpora na akumulaci elektrické energie bude poskytnuta pouze v případě, že akumulace bude součástí nové FVE.

NRB bude přijímat žádosti v rámci tohoto programu do konce roku 2027 nebo do vyčerpání alokovaných prostředků ve výši jedné miliardy korun. Výzva k programu byla vyhlášena v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost 2021–2027 (OP TAK) realizovaného MPO.

Dokumenty ke stažení: https://www.nrb.cz/produkt/fotovoltaika/#fotovoltaiky-dokumenty-ke-stazeni-21402