Jak dosáhnout správné teploty v domácnosti?

Optimální teplota v domácnosti je velmi individuální záležitost, a názory na ni se mohou značně lišit. Pokud ale chcete dosáhnout zdravého prostředí s optimální vlhkostí a teplotou, měli byste se držet několika základních pravidel.

Optimální teplota v domácnosti je velmi individuální záležitost, a názory na ni se mohou značně lišit. Zatímco někteří lidé mají tendenci se při vyšších teplotách potit, jiným je ve stejné chvíli příjemně teplo. Tímto rozdílným pocitům často odpovídají i spory o nastavení teploty vytápění nebo hádky o to, zda má být okno otevřené či zavřené. Pokud ale chcete dosáhnout zdravého prostředí s optimální vlhkostí a teplotou, měli byste se držet několika základních pravidel.

Důvody, proč nepřetápět

Příliš vysoká teplota v domácnosti může mít negativní dopad na naše zdraví. Kromě toho však také vede k zbytečně vysokým výdajům za vytápění a představuje větší zátěž pro životní prostředí. Snížením teploty v domácnosti o jeden stupeň lze snížit emise oxidu uhličitého až o několik procent, přičemž úspory se samozřejmě odvíjejí od použitého zdroje tepla. Na druhé straně však může mít negativní vliv i příliš nízká teplota. Proto je potřeba najít optimální hodnotu, která bude vyhovovat vašim osobním preferencím, bude prospěšná pro vaše zdraví, šetrná k životnímu prostředí a zároveň vám nezpůsobí vysoké finanční výdaje.

Správná pokojová teplota v domácnosti

Přes den: Ideální teplota v obytných místnostech se pohybuje mezi 19 °C a 23 °C, a to v závislosti na individuálních pocitech. Lidé, kteří tráví volný čas na sedačce v obýváku, mohou preferovat vyšší teplotu, zatímco ti, kteří jsou aktivní při domácích pracích, si často vystačí s nižší teplotou.

V noci: Odborníci doporučují, aby se teplota v ložnici pohybovala mezi 16 °C a 18 °C. Mnozí lidé spí i při otevřeném okně po celou zimu.

Jak dosáhnout úsporného vytápění s podlahovým vytápěním Heatfolie

Pokud chcete mít náklady na vytápění pod kontrolou a zároveň zajistit optimální teplotu v domácnosti, ideálním řešením je využití podlahového vytápění Heatfolie. Toto inovativní řešení poskytuje rovnoměrné rozložení tepla, což přispívá k lepšímu komfortu a úsporám energie. Heatfolie totiž vytápí prostor od podlahy, což zajišťuje příjemné teplo i při nižších teplotách v místnosti. Na rozdíl od radiátorů nepřesušuje vzduch, což přispívá k udržení optimální vlhkosti a snižuje riziko respiračních problémů.

Výhody podlahového vytápění Heatfolie

Rovnoměrné rozložení tepla: Heatfolie zajišťuje, že teplota je rovnoměrně rozložena po celé místnosti. Vyhnete se tak studeným zónám a zároveň si užijete příjemný pocit tepla pod nohama.

Nižší náklady na vytápění: Díky efektivnímu rozložení tepla můžete snížit celkovou teplotu v místnosti, což vede k nižším nákladům na vytápění.

Zdravější prostředí: Heatfolie nepřesušuje vzduch a snižuje víření prachu, což je ideální pro alergiky a lidi s respiračními problémy. Rovněž přispívá k udržení optimální vlhkosti v domácnosti, což má pozitivní vliv na zdraví dýchacích cest a pokožky.

Kompatibilita s různými podlahovými krytinami: Heatfolie lze instalovat pod různé typy podlahových krytin, jako jsou dřevěné podlahy, dlažba nebo vinyl. To zvyšuje flexibilitu při volbě materiálů a stylu interiéru.

Chcete-li mít správnou teplotu a zdravý vzduch

Pro dosažení optimální teploty a zdravého vzduchu v domácnosti je klíčové vytápění regulovat. V kombinaci s chytrou regulací dosáhnete ještě větších úspor. Při odchodu z domu se topení automaticky přepne do úsporného režimu, teplotu ztlumí a před tím, než se vrátíte domů, teplotu vrátí do původního nastavení. Nebude se topit zbytečně v místnostech, kde nikdo není. V kombinaci s rekuperací budete mít navíc doma vždy čerstvý vzduch bez ztráty tepla. A jestli se rozhodnete přidat na dům ještě například stínění, tepelné ztráty skrz okna se výrazně sníží a úspory budou mnohonásobně vyšší.

Jak sami vidíte, s automatizací se dá kouzlit a pokud chcete i vy mít svůj chytrý a zautomatizovaný domov se správnou teplotou, neváhejte se nám ozvat.