Pasivní chlazení domů a proč byste se o něj měli zajímat

S rostoucími teplotami a častějšími vlnami horka se majitelé domů snaží najít způsoby, jak udržet své domovy chladné a pohodlné bez zbytečného plýtvání energií.

V posledních letech se otázka efektivního chlazení domů stává čím dál tím více aktuální. S rostoucími teplotami a častějšími vlnami horka se majitelé domů snaží najít způsoby, jak udržet své domovy chladné a pohodlné bez zbytečného plýtvání energií. Jedním z řešení, které nabízí úspory energie a zvýšení komfortu, je pasivní chlazení domů.

Proč se zajímat o pasivní chlazení?

Pasivní chlazení domů spočívá v tom, že se snažíme minimalizovat množství tepla, které se dostane do domu, a využít přirozené prostředky k udržení příjemné teploty uvnitř. Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) se očekává, že do roku 2050 se průměrný počet dní v roce, kdy budou budovy v Evropě potřebovat chlazení, zvýší přibližně o 30 %. Tento nárůst je způsoben globálním oteplováním, které přispívá k častějším a intenzivnějším vlnám horka.

Klimatizační jednotky se staly jedním jedním z nejnáročnějších zařízení v domácnostech. S rostoucími cenami energií a ekologickými obavami je proto rozumné hledat alternativy, které sníží závislost na klimatizacích a zároveň udrží komfort bydlení.

Stínicí technika jako klíčový prvek

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak snížit spotřebu energie na chlazení, je instalace venkovního stínění. Studie společnosti Guidehouse uvádí, že venkovní stínicí technika – například předokenní žaluzie nebo rolety – může do roku 2050 snížit potřebu klimatizací v Evropě až o 60 %. Tím, že zabráníme přehřívání budov pomocí venkovního stínění, snižujeme potřebu klimatizace.

Domy, které se nepřehřívají, nepotřebují být intenzivně chlazeny. Klimatizace totiž slouží k tomu, aby ochlazovala vzduch, ale pokud se do domu nedostane příliš tepla, můžeme si uchovat příjemnou teplotu i bez klimatizace. Venkovní žaluzie a rolety dokáží při zatažení v létě ochladit místnost až o několik stupňů Celsia, což představuje významnou úsporu energie a financí.

My jsme například klientovi na jihu Moravy dodatečně instalovali stínění s chytrým řízením. Náklady na chlazení ale i vytápění se během jedné sezony snížily o celých 40 %. 

Pasivní chlazení s rekuperací

Rekuperace Leaf umožňuje v létě i pasivně chladit. Jednoduše řečeno, rekuperace ví, kdy má teplota venku stoupnout a nachladí tak místnosti, ještě před tím, než teplota stoupne. Pasivní chlazení rekuperací je tak dalším způsobem, jak můžete snížit potřebu klimatizace. Díky Loxone vše pracuje automaticky a vy se nemusíte o nic starat. 

Další metody pasivního chlazení

Kromě instalace venkovního stínění můžeme využít další osvědčené techniky, které pomáhají udržovat teplotu domu v příjemných mezích:

Dispozice a orientace domu: Ideální je navrhnout dům s co nejjednodušším tvarem, který minimalizuje tepelné ztráty a přehřívání. Místnosti určené ke spánku by měly být orientovány na sever, aby se vyhnuly přímému slunečnímu záření. Naopak obývací pokoje s velkými okny se orientují na jih pro maximální využití slunečního tepla v zimě.

Vzduchotěsnost obálky domu: Dobře zateplené stěny, izolace střechy a kvalitní izolační skla (ideálně trojskla) v oknech a dveřích pomáhají udržet teplo venku a chlad uvnitř. Naopak to funguje potom v zimě.

Další opatření: Zelená střecha, světlá barva střechy a fasády, dostatek zeleně a stromů kolem domu, nebo vodní plocha v blízkosti domu mohou také přispět ke snížení přehřívání budovy.

Noční větrání: V horkých letních dnech je efektivní metodou i noční větrání. Otevřete okna dokořán během noci, kdy teplota klesne pod 18 stupňů, a ráno je zavřete, aby se chlad udržel uvnitř.

Pasivní chlazení domů představuje chytrý a udržitelný přístup k udržení komfortu bydlení v době, kdy se zvyšují teploty a rostou ceny energií. Investice do venkovního stínění, správného návrhu domu a dalších opatření se z dlouhodobého hlediska vyplatí nejen finančně, ale i ekologicky. Pokud se chcete vyhnout vysokým nákladům na provoz klimatizace a přitom udržet svůj dům příjemně chladný, je pasivní chlazení ideální volbou.

Tip: Automatizujte stínění pro ještě lepší výsledky.