Vyplatí se fotovoltaika pro rodinný dům v roce 2025?

Sluneční energie zůstává velmi aktuálním tématem, které vyvolává různé názory. Stejně jako u elektromobilů se i zde setkáváme s různými názory na výhody alternativních zdrojů.

Sluneční energie zůstává velmi aktuálním tématem, které vyvolává různé názory. Stejně jako u elektromobilů se i zde setkáváme s různými názory na výhody alternativních zdrojů. Zájem o tuto problematiku roste a stále více lidí se jí začíná zabývat. Společným jmenovatelem však zůstává úspora. Pokud jste dosud neuvažovali o fotovoltaických panelech, možná právě nastal ten pravý čas je prozkoumat.

Fotovoltaika už není jen pro bohaté. Díky dotacím, širší nabídce a rostoucímu zájmu mezi běžnými domácnostmi se jejich pořízení stává stále atraktivnějším. V posledních dvou letech se v domácnostech o fotovoltaice hodně diskutuje, zejména v kontextu turbulentních energetických trhů. V běžné domácnosti fotovoltaická elektrárna pokryje 50 –⁠ 75 % roční spotřeby elektřiny.

I když vaše malá střešní elektrárna nemůže zcela nahradit energii ze sítě, proč ji nevyužít jako doplňkový zdroj? Můžete také prodávat přebytečnou energii a užívat si levnější náklady na energie. Správné využití si jistě najde každý.

Na co si dát pozor před pořízením FVE

Aby váš systém solárních panelů fungoval co nejefektivněji, je třeba vzít v úvahu několik důležitých faktorů. 

Typ panelu: Na trhu se setkáte se třemi hlavními typy – monokrystalickými, polykrystalickými a tenkovrstvými (například amorfními). Tyto typy se liší nejen účinností, ale i cenou.

Typ střídače: Zvažte, jestli chcete investovat do dražší varianty nebo vám bude stačit střídač s nižší účinností. Špatně zvolený střídač může zvednout návratnost elektrárny o několik let. Zaměřte se zejména na účinnost střídače, jeho přizpůsobitelnost změnám a na maximální rozsah napětí, při kterém pracuje optimálně. V případě, že si nevíte rady, kontaktujte odborníky, kteří vám určitě rádi poradí. 

Poloha nemovitosti: Místo, kde žijete, má zásadní vliv na výkon vaší fotovoltaické elektrárny. Návratnost investice se liší například mezi Znojmem a Pecí pod Sněžkou. Doporučuje se zjistit průměrný počet slunečných dní ve vaší oblasti, k čemuž můžete využít sluneční mapy.

Střecha: Panely je ideální orientovat na jih, východ nebo západ. Kromě toho je důležitý také sklon střechy, který by měl být přibližně 35 stupňů pro optimální výkon.

V případě, že nevíte, jestli se vám elektrárna vyplatí a zda je její návratnost přijatelná, doporučujeme si nechat vypracovat tzv. studii FVE. 

Úspora nákladů na energie

S vývojem cen energií není pravděpodobné, že by se situace výrazně zlepšila. S instalací fotovoltaického systému můžete očekávat vysoké úspory za energie. Díky slunečnímu záření můžete čerpat elektřinu zdarma téměř devět měsíců v roce a s pomocí bateriového úložiště a energetického managementu tuto energii využívat i v době, kdy slunce nesvítí. Fotovoltaické systémy vám mohou poskytnout značnou míru nezávislosti na dodávkách energie.

Snadná instalace a údržba

Instalace fotovoltaického systému je rychlý proces, který obvykle trvá jen několik dní. Udržování solárních panelů je rovněž jednoduché; díky samočisticím schopnostem vyžadují minimální péči. Doporučuje se však jednou ročně nechat panely profesionálně vyčistit, což může zvýšit jejich efektivitu a prodloužit životnost.

Vysoká účinnost a dlouhá životnost

Moderní fotovoltaické panely dosahují stále vyšší účinnosti. Panely mají dlouhou životnost a výrobci poskytují záruku až 30 let, přičemž výkon by neměl klesnout pod 80 %. Záruka na baterie může dosáhnout až 10 let, což znamená, že investice se může velmi rychle vrátit – obvykle v rozmezí 2 až 7 let.

Ekologické výhody a státní podpora

Fotovoltaika neprodukuje emise a její použití přispívá k dosažení klimatických cílů, které si Česká republika stanovila do roku 2030. Navíc jsou k dispozici státní dotace z programu Nová zelená úsporám, které mohou pokrýt až 50 % nákladů na pořízení systému. Tyto dotace mohou výrazně usnadnit vstupní investici.

Energetický management a optimalizace spotřeby

S moderními technologiemi, jako jsou inteligentní systémy energetického managementu, můžete maximalizovat využití vyrobené energie. Například systémy jako Loxone monitorují a optimalizují spotřebu energie v reálném čase, což umožňuje efektivně řídit spotřebu elektrické energie v domácnosti. Tyto systémy dokáží například rozhodnout, kdy je nejlepší využít energii přímo v domácnosti nebo kdy ji poslat do sítě, což zvyšuje celkovou efektivitu vašeho fotovoltaického systému.

Investice do fotovoltaického systému pro rodinný dům v roce 2024 se jeví jako rozumný krok. Kombinace úspor na energiích, ekologických výhod, státní podpory a možností energetického managementu dělá z fotovoltaiky nejen ekonomicky výhodnou, ale i ekologicky odpovědnou volbu. Pokud uvažujete o instalaci solárních panelů, zvažte všechny přínosy, které mohou vaší domácnosti přinést.

Předpoklady pro instalaci fotovoltaického systému 

Systém: Při instalaci 5 kWp fotovoltaický systém, jehož pořizovací cena je 200 000 Kč. Tento systém by mohl vyprodukovat přibližně 5 000 kWh elektřiny ročně (v ideálních podmínkách)

Úspory: Při průměrné ceně elektřiny 8 Kč/kWh by vaše roční úspora mohla činit:

5000 kWh x 8Kč x kWh = 40 000 Kč ročně

Návratnost: Pokud předpokládáme, že cena elektřiny poroste o 3 % ročně, návratnost investice do fotovoltaického systému by mohla být přibližně 5 až 7 let.

Tento model je zjednodušený a nezohledňuje případný prodej přebytečné energie do sítě. I tak vám však poskytne základní představu o ekonomice takové investice.