Od ledna 2025 dojde ke zjednodušení výstavby nových fotovoltaických elektráren?

Od 1. ledna 2025 se očekává zásadní zjednodušení výstavby fotovoltaických elektráren (FVE) díky novému Zákonu o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie

Od 1. ledna 2025 se očekává zásadní zjednodušení výstavby fotovoltaických elektráren (FVE) díky novému Zákonu o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie. Tento krok má za cíl odstranit administrativní překážky, které dosud bránily rozvoji velkých FVE v České republice.

Nové povolovací postupy

V červenci byl představen návrh zákona, jehož hlavním cílem je urychlit výstavbu obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaických a větrných elektráren. Zákon zavádí zjednodušený postup povolování staveb v tzv. akceleračních zónách. Tyto zóny budou určeny tam, kde nebude docházet k zásadním konfliktům s jinými veřejnými zájmy, jako jsou ochrana přírody či kulturní památky.

Jak upřesnil Radim Misiaček, koordinátor přípravy akceleračních zón na Ministerstvu životního prostředí, tyto zóny usnadní povolovací řízení, protože část potřebného prověřování bude odpracována již v předchozích fázích. Zóny budou vymezeny v rámci politiky územního rozvoje a zaměří se zejména na umělé a zastavěné plochy.

Zrychlení stavebního řízení

Nová legislativa rovněž posílí roli obcí, které budou mít možnost přizpůsobit se potřebám rozvoje obnovitelných zdrojů. Při vymezování akceleračních zón bude v ideálním případě souběžně probíhat pořízení potřebné územně plánovací dokumentace, což výrazně urychlí celý proces.

Díky transparentně stanoveným podmínkám pro výstavbu se očekává zrychlení stavebního řízení. Vývojáři tak budou moci přizpůsobit své projekty předem a dotčené orgány nebudou moci změnit své stanovisko, pokud nenastanou nové okolnosti.

Speciální režim povolování

Návrh zákona umožní, aby mnohé správní úkony, které by dříve bylo nutné vykonat, byly vyřízeny již při stanovení podmínek výstavby v územním opatření. To by mělo investorům ušetřit čas a úsilí, jelikož většina posouzení ochrany přírody bude již provedena.

Dále se plánuje zjednodušení posuzování vlivů na životní prostředí. Projekty v akceleračních zónách nebudou podléhat běžnému posuzování, pokud budou dodržena určitá pravidla a nevyvolají významné negativní vlivy na životní prostředí.

Rychlé rozhodování a motivace obcí

Návrh ZOZE také stanoví konkrétní lhůty pro vydání stavebních povolení, a to do 60 dnů. Pokud bude proti rozhodnutí podána žaloba, soud musí rozhodnout do 90 dnů. 

V rámci zvyšování spolupráce s obcemi se plánuje zavedení pravidelných finančních příspěvků pro obce, které umožní realizaci projektů obnovitelných zdrojů. Tímto způsobem se obce mohou stát aktivními partnery v rozvoji OZE, což přinese prospěch nejen jim, ale i jejich obyvatelům.

Průlomová změna

Návrh ZOZE už obsahuje i další úpravy stávajících právních předpisů, například posunutí hranic pro OZE bez povolování stavebním úřadem a stejně tak pro licence na výrobu elektřiny z 50 na 100 kW, pro OZE povolované ve zjednodušeném stavebním řízení ze 100 na 250 kW a rovněž pro OZE stavěné a provozované ve veřejném zájmu z 1 MW na 100 kW.

Tato změna v legislativě má potenciál výrazně urychlit výstavbu fotovoltaických elektráren a podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie v České republice.

Návrh ZOZE je zatím na počátku legislativního procesu a může v průběhu legislativního procesu doznat změn. Nicméně vzhledem k tomu, že je transpozicí směrnice Evropské unie, by hlavní principy měly zůstat zachovány.