Elektroinstalace Loxone v penzionu, sklárně a přilehlých objektech

Kompletní elektroinstalace Loxone.

Apartmán Na samotě

Apartmán Na samotě se díky modernímu systému Loxone proměnil v inteligentní útočiště pro ubytované. Naším cílem bylo vytvořit chytrý rekreační objekt, který zvyšuje komfort a energetickou účinnost. Nyní ubytovaní můžou ovládat různé funkce svého rekreačního objektu prostřednictvím jednoduchého a intuitivního ovládacího tlačítka Touch Pure nebo dokonce dálkově pomocí iPadu, který mají k dispozici.

Stínění

Systém Loxone umožňuje pohodlné ovládání žaluzií, rolet nebo závěsů přímo z jednoduchého ovládacího panelu či prostřednictvím iPadu. Funkce stínění přináší hostům mnoho výhod. Například pokud si hosté přejí snížit intenzitu slunečního světla nebo si zvýšit soukromí, stačí jednoduše použít ovládací panel a stínění se automaticky přizpůsobí jejich preferencím.

Další výhodou je, že systém Loxone reaguje na okolní podmínky, jako je například teplota nebo intenzita slunečního světla. Díky tomu může automaticky ovládat stínění, aby udržel příjemnou teplotu v místnosti a minimalizoval pronikání slunečního světla, což přispívá k lepšímu komfortu a energetické účinnosti.

Topení a chlazení

Během zimních měsíců, kdy je potřeba udržovat příjemnou teplotu, mohou hosté jednoduše pomocí systému Loxone ovládat topení ve svém pokoji. Můžou nastavit požadovanou teplotu a systém se postará o udržení této teploty, aby hosté byli vždy v příjemném a komfortním prostředí. Navíc, pokud jsou některé pokoje neobsazené, systém Loxone dokáže snížit teplotu a tím optimalizovat energetickou spotřebu. V létě, systém Loxone umožňuje ovládání klimatizace. Hosté mohou jednoduše nastavit požadovanou teplotu a systém se postará o udržení příjemné teploty v místnostech. Díky tomu mohou vždy relaxovat a odpočívat v příjemném prostředí, které je přizpůsobeno jejich individuálním preferencím.

Osvětlení

Systém Loxone umožňuje hostům vybrat z různých režimů osvětlení. Například, pokud si hosté přejí vytvořit příjemnou a relaxační atmosféru pro sledování filmu, mohou aktivovat "cinema" režim. Při tomto režimu se osvětlení automaticky přizpůsobí, aby vytvořilo optimální podmínky pro sledování filmu. Intenzita světla se sníží, závěsy se uzavírají, z police vyjíždí projektor a prostředí se ponoří do příjemného a atmosférického světla, které poskytuje ideální podmínky pro sledování filmu. Tlačítko Touch je instalováno i přímo vedle postele, což hostům poskytuje pohodlný a snadný přístup k ovládání různých funkcí a zařízení, včetně osvětlení, jako jsou lampičky osazené speciálními žárovkami pro potlačení modré složky světla, které jsou vhodné pro použití před spaním a nezabraňují tak produkci melatoninu.

Počasí

Před apartmánem se nachází meteostanice, která poskytuje aktuální informace o počasí. Hosté mohou tak mohou sledovat počasí přes iPad, který je k dispozici v jejich pokoji. Díky tomuto zařízení mají hosté přístup k aktuálním meteorologickým údajům, jako je teplota, vlhkost, srážky a vítr, přímo z pohodlí svého pokoje. Meteostanice také sleduje rychlost větru, aby ochránila žaluzie a markýzu.

Přístup

Pro pohodlný přístup do apartmánů je použit NFC Touch Code, díky kterému mohou hosté otevírat automatické dveře za pomoci NFC čipu nebo kódu, který obdrží od obsluhy. V případě návštěvy sauny, bazénu a koupací kádě nemusí přenášet klíče a stále se jednoduchým a komfortním způsobem dostanou do svého pokoje. Dříve než saunu navštíví, ji mohou v pohodlí svého pokoje dálkově zapnout. Ve chvíli, kdy je připravena systém Loxone zašle notifikaci a saunování tak může začít.

Světlíky

Jednou z nezapomenutelných atrakcí je zdejší sklárna, kde si hosté mohou prohlédnout proces výroby skleněných výrobků, a dokonce si je zakoupit. Sklárna je vybavena moderními technologiemi a špičkovým vybavením, a díky systému Loxone jsou na střeše ovládány světlíky, které se automaticky otevírají a zavírají v závislosti na teplotě a pracovním režimu. To zajišťuje optimální podmínky pro práci sklářů a umožňuje hostům sledovat fascinující proces výroby skleněných skvostů.

Energetický management

Na penzionu Zikmundov jsme díky Loxone mohli zrealizovat energetický management. V tak velkém objektu, jako je celý penzion s restaurací, vinárnou a přilehlou sklárnou, může být spotřeba energie vysoká. Nicméně, díky Loxone se nám podařilo vytvořit řešení, které energii dokáže ušetřit a směřovat tam, kde je potřeba. Součástí penzionu je totiž i Sklárna, která během dne vyprodukuje neskutečné množství zbytkového tepla, které by v jiném případě unikalo. Nabízí se tedy otázka – proč zbytkového tepla nevyužít? Díky energetickému managementu jsme našli tu správnou odpověď. Systém akumuluje teplo přímo pod sklárnou, a následně jej využívá pro ohřev vedlejších prostor, včetně bazénu a apartmánů. Zbytkové teplo bude také využito na vytápění oranžerie, která je již ve výstavbě. Tím nejenže dochází k úspoře energie, ale zároveň se tak odpadní energie stává užitečným zdrojem tepla. Statistiky o spotřebě energií může majitel sledovat pohodlně v aplikaci

Do budoucna

Pracujeme na využití zbytkového tepla ze sklárny pro další účely, jako je ohřev bazénu nebo vytápění penzionu, restaurace a přilehlých objektů za pomoci zemní akumulace. Tato inovativní a udržitelná technologie umožňuje využít teplo, které by jinak bylo ztraceno, a přeměnit ho na užitečnou energii.

Zikmundov je tak příklad moderního a inteligentního rekreačního objektu, který díky technologii Loxone splňuje potřeby a přání hostů. Zároveň představuje inspiraci pro budoucnost, kdy se plánuje ještě více využívat inovativních technologií, udržitelných zdrojů a personalizovaných služeb. Místo, kde se spojuje moderní technologie s pohodlím a zábavou, aby hosté zažili nezapomenutelný pobyt plný komfortu a relaxace.

Místo realizace: CZ, Zlínský kraj - Staré Hutě
Rok realizace: 2022
Podlahová plocha: 500 m²
Využití LOXONE: Osvětlení, stínění, přístup, topení a klimatizace, světlíky, chlazení ve vinárně, ukládání zbytkového tepla ze sklárny, energetický management